Ciasteczka komunijne - jako podziękowanie dla gości

Ciasteczka komunijne – jako podziękowanie dla gości

Nasze ciasteczka komunijne to nie tylko pyszny przysmak, ale także doskonałe podziękowanie dla gości. Wykonane z miłością i starannością, stanowią pamiątkę tego wyjątkowego dnia, podkreślając jego duchową atmosferę. Wykorzystanie wysokiej jakości składników gwarantuje wyśmienity smak, a dbałość o detale sprawia, że ciasteczka są prawdziwym dziełem sztuki. Każde z nich jest niepowtarzalne, tak jak chwile związane z pierwszą komunią. Wypełnione delikatnym kremem, udekorowane według własnej inwencji, to idealny sposób na wyrażenie wdzięczności dla tych, którzy z nami ten dzień świętowali.

Składniki:

  • Polecam zwiększyć ilość.
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 200g masła (+50g czasem mąka bardziej wchłania masło więc można dodać więcej jeśli ciasto się nie zagniata)
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy lub wanilinowy

Ciasteczka komunijne – jako podziękowanie dla gości – jak zrobić?

  1. Mąkę, sól, cukier puder, cukier waniliowy mieszamy razem, następnie dodajemy masło, żółtka i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
  2. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na macie nieprzywierającej lub podsyp mąką blat. Wykrawamy ciasteczka foremkami. Ja kupiłam silikonowe odciski, które są dostępne na internecie.
  4. Wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 170 – 180 stopniach. Pilnujemy, aby się nie spiekły.
  5. Ciasteczka koniecznie studzimy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru masła.
  6. Gotowe ciasteczka pakujemy w ozdobne torebeczki.

Porady – Ciasteczka komunijne – dodatkowe informacje

Plusem ciasta maślanego jako podziękowania dla gości jest to, że po upieczeniu wzorki zostają idealne, a ciasteczka nie zmieniają kształtu.

Jeśli nie masz możliwości zakupu foremek do ciasteczek komunijnych, służę pomocą, gdzie je możesz zakupić. Ewentualnie, można zrobić ciasteczka w kształcie serca i równie dobrze je zapakować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej
Następny przepis: ciasteczka korzenne z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode