Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej
Kochasz pieczenia? Spróbuj naszego przepisu na ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej. Mąka amarantusowa dodaje unikalnego charakteru, gdyż posiada orzechowy smak oraz jest źródłem białka i błonnika. Połączenie białej czekolady i kokosa tworzy piękną harmonię smaków. Ciasteczka są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co więcej, ciasteczka z mąki amarantusowej są doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym cukiernikiem, czy też pieczesz okazjonalnie, ten przepis zasługuje na miejsce w Twoim kulinarnym repertuarze. Zachęcamy do wypróbowania!
Piotr Zieliński
Składniki:
- (około 18 sztuk)
- 60g cukru
- 50g masła
- 50g wiórków kokosowych
- 50g śmietanki z mleka kokosowego lub mleka zagęszczonego
- 1 jajko (małe)
- 100g mąki z amarantusa
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dodatkowo:
- mleko w proszku do obtaczania
Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej – jak zrobić?
- W niewielkim rondelku należy umieścić masło, cukier, śmietankę/mleczko i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i podgrzać do momentu połączenia się składników. Ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć (dłonią) z jajkiem, mąką oraz sokiem z cytryny. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w mleku w proszku i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej – dodatkowe informacje
(*) Korzystając z piekarnika gazowego (tak jak ja) – na spod warto podłożyć dodatkową blachę, ponieważ ciasteczka od dołu mogą zbytnio się zapiekać.