Ciasteczka Grzybki
Zapraszam do odkrycia przepisu na urocze ciasteczka Grzybki, które nie tylko zachwycają wyglądem, ale także niezwykle smacznym smakiem. To propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają pieczywo domowe, a dość mają klasycznych ciasteczek. Grzybki z ciasta to pozycja obowiązkowa na naszych świątecznych stołach, ale nie tylko. Dzięki temu przepisowi, można je przygotować na co dzień i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem niezależnie od okazji. Ciekawą propozycją jest też wersja Grzybków siostry Anastazji, której ciastka cieszą się ogromną popularnością. Przygotowanie tych ciasteczek to czysta przyjemność.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200g masła lub margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 800g mąki pszennej
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej zagaszonej 1 łyżką octu
- 2/3 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 1 białko
- ok 10dag-15dag cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka „Planty”
- barwnik spożywczy czerwony
- suchy mak
Przygotowanie ciasteczek grzybków
- Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować z pergaminu stożki o długości 6-7 cm. Do miski dać roztopione,chłodne masło,cukier,cukier waniliowy,sodę oczyszczoną wymieszaną z octem, jajko,śmietanę,sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części zrobić ok.100szt nóżki grzybów z jednej strony szersze ,włożyć do stożka z pergaminu i upiec.
- Z drugiej części ciasta zrobić ok. 100szt. kuleczek, położyć na blasze i upiec kapelusze grzybów.
- Po upieczeniu, w jeszcze ciepłych kapeluszach z płaskiej strony zrobić ostrym nożem wgłębienie,gdzie będą wklejane nóżki grzybów.
- Wykonanie syropu: Do garnka wsypać cukier,dodać wodę, wymieszać i zagotować,zmniejszyć ogień i od tego momentu już nie mieszać łyżką tylko potrząsać garnkiem aż syrop zrobi się gęsty.Jeżeli będzie za bardzo gęsty można dodać troszkę wody.
- W przygotowanym syropie maczać końcówki nóżek z tej węższej strony i przyklejać je do kapeluszy. Uwaga syrop bardzo szybko tężeje,więc należy to robić w miarę szybko.
- Przygotowanie lukru królewskiego: Cukier puder przesiać przez sitko. Białko jaja ubijać i jak zacznie się pienić dodawać stopniowo cukier puder i dobrze ubić. Dekorowanie grzybków. Lukier królewski podzielić na 2 części do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy,drugą część zostawić białą. Grzybki Muchomory: Białym lukrem królewskim za pomocą pędzelka pomalować nóżki grzybów oraz spód kapelusza,a następnie końcówki korzonków maczać w maku i odłożyć do wyschnięcia. Kapelusze maczać w czerwonym lukrze królewskim nadmiar lukru strzepać,i ponownie odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg miseczki lub talerza tak,aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu. Po wyschnięciu zrobić kropeczki z białego lukru.
- Grzyby Borowiki: W gorącym syropie maczać końcówki nóżek, a następnie zanurzać w maku. Odłożyć do wyschnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty, lub masła i maczać w niej kapelusze grzybów odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg talerzyka tak jak przy dekorowaniu muchomorów. (Czekoladę można zastąpić polewą dr. Oetkera deserową.)
- Grzybki Kozaki: Nóżki grzybów pomalować za pomocą pędzelka białym lukrem królewskim,a następnie końcówki nóżek maczać w maku,odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu można kapelusze zanurzać w białej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki planty,lub w białej polewie dr. Oetkera, ale ja tego nie robiłam co widać na zdjęciu.
Ciasteczka Grzybki – dodatkowe informacje
Jeżeli syrop nam zastygnie lub mocno zgęstnieje należy dolać troszkę wody i ponownie podgrzać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka drożdżowe z dżemem
Następny przepis: Ciasteczka grzybki z patelni