Ciasteczka grzybki z patelni

Ciasteczka grzybki z patelni

Na pewno wpadły Ci już w oko urocze ciasteczka w kształcie grzybków. Tym razem przedstawiamy Ci przepis na ciasteczka grzybki z patelni. Ciasteczka te nadadzą się idealnie na spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół. Wykonane są ze zwykłych składników, które z pewnością znajdują się w Twojej kuchni. Sekretem ich apetycznego wyglądu jest użycie specjalnych foremek „grzybki”. Ten przepis to świetna propozycja dla osób, które cenią sobie oryginalność i kreatywność w kuchni. Przygotowując ciasteczka grzybki z patelni, na pewno zaskoczysz swoich gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem tych słodkości.

Składniki:

  • 700 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 mleczna lub gorzka czekolada
  • 1 biała czekolada
  • 4-5 łyżek maku
  • olej do smarowania patelni

Ciasteczka grzybki z patelni – jak zrobić?

  1. Odpowiednią ilość mąki przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej spory dołek, do którego dodajemy jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz startą na tarce margarynę. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez godzinę.
  2. Zimne ciasto zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy dłońmi w rulonik i dzielimy na około 50 kawałków.
  3. Patelnię z otworami w kształcie grzybków nagrzewamy z obu stron. Za każdym razem przed smażeniem smarujemy otwory olejem.
  4. Kawałki ciasta ( 8 w przypadku mojej patelni) umieszczamy tylko w jednej części. Muszą wypełnić całe otwory inaczej grzybki będą „niezgrabne”. Dociskamy drugą część i smażymy około po 2 minuty z obu stron.
  5. Ciasteczka wyjmujemy szczypcami lub podważamy delikatnie nożem. Resztki ciasta, które wyciekły podczas smażenia mogą trochę przywierać.
  6. Kiedy grzybki już ostygną pozbawiamy je nadmiaru ciasta, skrobiąc delikatnie brzegi ostrym nożem.
  7. Teraz pora na dekorowanie. Proponuję zacząć od dolnej części, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepłych dłoni. Najpierw rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Jedna tabliczka spokojnie wystarczy na całą porcję. Za pomocą pędzelka malujemy „nogi” grzybków. Możemy również zanurzyć je w czekoladzie a nadmiar usunąć pędzelkiem lub małą łyżeczką. Końcówki maczamy w maku. Każdy grzybek ustawiamy „kapeluszem” do dołu. Ja układałam je na dużej pokrywie lub w rogach pojemników na jajka.
  8. Kiedy biała czekolada dobrze zastygnie rozpuszczamy mleczną (lub gorzką). Dla ułatwienia możemy umieścić grzybki w wąskich kieliszkach i dopiero pomalować lub trzymać w rękach delikatnie za „nogę”. Ciemną czekoladę nakładamy pędzelkiem podobnie jak białą lub maczamy „kapelusz” i zdejmujemy nadmiar. Grzybki układamy z brzegu pokrywy lub talerzyka tak, aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu.

Ciasteczka grzybki z patelni – dodatkowe informacje

Tak udekorowane ciasteczka grzybki z patelni zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie przekładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka Grzybki
Następny przepis: Ciasteczka- Kocie Oczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode