Ciasteczka Florentynki

Ciasteczka Florentynki

Florentynki to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości! Ten klasyczny włoski deser to kruche ciasteczka, które swoją niepowtarzalną smakowitość zawdzięczają orzechom i skórce pomarańczowej, obtoczone w delikatnym karmelu. Florentynki to także doskonałe połączenie chrupkości i delikatności. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości florentynki są dość proste do zrobienia, a ich efekt końcowy na pewno sprawi, że się w nich zakochasz. Odkryj tajniki włoskiego cukiernictwa z naszym przepisem na ciasteczka florentynki!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g. słonecznika
  • 50 g. pestek dyni
  • 30 g. sezamu
  • 100 g. płatków migdałów

Ciasteczka florentynki – jak zrobić?

  1. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać słonecznik, dynię, sezam i płatki migdałów. Wszystko wymieszać łyżką.
    Ciasteczka Florentynki
  2. Tak przygotowaną masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać i formować okrągłe ciastka.
    Ciasteczka Florentynki
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia. Moje ciastka piekły się 13 minut.
    Ciasteczka Florentynki

Ciasteczka Florentynki – dodatkowe informacje

Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu, ciepłe będą się rozpadać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka drożdżowe z dżemem
Następny przepis: Ciasteczka grzybki z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode