Ciasteczka Florentynki
Florentynki to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości! Ten klasyczny włoski deser to kruche ciasteczka, które swoją niepowtarzalną smakowitość zawdzięczają orzechom i skórce pomarańczowej, obtoczone w delikatnym karmelu. Florentynki to także doskonałe połączenie chrupkości i delikatności. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości florentynki są dość proste do zrobienia, a ich efekt końcowy na pewno sprawi, że się w nich zakochasz. Odkryj tajniki włoskiego cukiernictwa z naszym przepisem na ciasteczka florentynki!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 200 g. słonecznika
- 50 g. pestek dyni
- 30 g. sezamu
- 100 g. płatków migdałów
Ciasteczka florentynki – jak zrobić?
-
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać słonecznik, dynię, sezam i płatki migdałów. Wszystko wymieszać łyżką.
-
Tak przygotowaną masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać i formować okrągłe ciastka.
-
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia. Moje ciastka piekły się 13 minut.
Ciasteczka Florentynki – dodatkowe informacje
Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu, ciepłe będą się rozpadać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka drożdżowe z dżemem
Następny przepis: Ciasteczka grzybki z patelni