ciasteczka bezowe z orzechami
Delikatne, kruche i pachnące wanilią – takie są nasze ciasteczka bezowe z orzechami. Te lekkie smakołyki, które doskonale rozpływają się w ustach, są doskonałym połączeniem delikatnej pianki bezy z chrupiącymi orzechami. Ciasteczka orzechowe na białkach to idealny sposób na wykorzystanie pozostałych białek po przygotowaniu innych potraw. Są eleganckie i wystarczająco atrakcyjne, aby podać je na specjalne okazje, ale proste do przygotowania na co dzień. Dzięki swej delikatnej konsystencji i unikalnemu smaku, ciastka z białek i orzechów zachwycą każdego łasucha.
admin
Składniki:
- 2 białka
- 200 gramów posiekanych drobno orzechów (użyłam mieszanki orzechów arachidowych i nerkowców w miodzie)
- 250 gramów brązowego cukru (może być również biały)
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Ciasteczka bezowe z orzechami – jak zrobić?
- Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z cukrem i solą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier z mąką i solą, delikatnie, ale dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy orzechy i mieszamy, by „rozeszły” się po całości masy.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcję ciasta z ilości 1 łyżeczki.
- Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
- Uwaga: ciasteczka odklejajmy z papieru dopiero wtedy, gdy ciasteczka lekko przestygną.
Słowa kluczowe: ciasteczka orzechowe na białkach, ciastka z białek i orzechów, ciastka z białek i orzechów.
Ciasteczka bezowe z orzechami – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka aksamitki
Następny przepis: CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)