ciasteczka bezowe z orzechami

ciasteczka bezowe z orzechami

Delikatne, kruche i pachnące wanilią – takie są nasze ciasteczka bezowe z orzechami. Te lekkie smakołyki, które doskonale rozpływają się w ustach, są doskonałym połączeniem delikatnej pianki bezy z chrupiącymi orzechami. Ciasteczka orzechowe na białkach to idealny sposób na wykorzystanie pozostałych białek po przygotowaniu innych potraw. Są eleganckie i wystarczająco atrakcyjne, aby podać je na specjalne okazje, ale proste do przygotowania na co dzień. Dzięki swej delikatnej konsystencji i unikalnemu smaku, ciastka z białek i orzechów zachwycą każdego łasucha.

Składniki:

  • 2 białka
  • 200 gramów posiekanych drobno orzechów (użyłam mieszanki orzechów arachidowych i nerkowców w miodzie)
  • 250 gramów brązowego cukru (może być również biały)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ciasteczka bezowe z orzechami – jak zrobić?

  1. Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z cukrem i solą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier z mąką i solą, delikatnie, ale dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy orzechy i mieszamy, by „rozeszły” się po całości masy.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcję ciasta z ilości 1 łyżeczki.
  3. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  4. Uwaga: ciasteczka odklejajmy z papieru dopiero wtedy, gdy ciasteczka lekko przestygną.

Słowa kluczowe: ciasteczka orzechowe na białkach, ciastka z białek i orzechów, ciastka z białek i orzechów.

Ciasteczka bezowe z orzechami – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka aksamitki
Następny przepis: CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode