Ciasteczka a'la Nigella Lawson z białą czekoladą i żurawiną

Ciasteczka a’la Nigella Lawson z białą czekoladą i żurawiną

Te wyjątkowe ciasteczka a’la Nigella Lawson to prawdziwa kulinarna rozkosz. Z racji że zawierają białą czekoladę i żurawinę, smakują wyjątkowo i z pewnością zachwycą każdego wielbiciela słodkości. Nigella Lawson, słynna brytyjska kucharka, dokonała w tej propozycji połączenia delikatności białej czekolady z lekko kwaskowym smakiem żurawiny, co daje wyjątkowy efekt końcowy. Jeżeli szukasz przepisu na oryginalne ciastka czekoladowe, ten na pewno Cię zainteresuje. Posmakuj pysznych ciasteczek w stylu Nigelli i przekonaj się, jak wspaniale smakują. Jedno jest pewne – ciastka te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 250 gram mąki,

    125 gram masła/margaryny,

    1 żółtko,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    olejek waniliowy,

    pół szklanki suszonej żurawiny,

    tabliczka białej czekolady.

1. Ciasteczka a’la Nigella Lawson z białą czekoladą i żurawiną – jak zrobić?

  1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Potem dodajemy suszoną żurawinę, i pokrojoną czekoladę w dowolne wielkości, choć najlepiej każdą z kostek podzielić na 3 części. Na koniec dodajemy żółtko i miękkie lub nawet roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie wałkujemy ciasto na blacie i przy pomocy foremek tworzymy kształty lub też po prostu formujemy kulki i je rozpłaszczamy, tworząc artystyczne nieregularne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut aż do zarumienienia w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Porady – dodatkowe informacje

Do ciasteczek czekoladowych a’la Nigella Lawson z białą czekoladą i żurawiną równie dobrze można dodać mleczną bądź czarną czekoladę. Natomiast zamiast żurawiny, można użyć kandyzowanej skórki z pomarańczy. To w połączeniu z ciemną czekoladą i olejkiem migdałowym da fantastyczny zapach, który sprawi, że od razu poczujemy Magię Świąt 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka 3-kolorowe z Ewa gotuje
Następny przepis: Ciasteczka aksamitki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode