Ciasteczka aksamitki
„Ciasteczka aksamitki” to niesamowity przepis inspirowany klasycznymi kluskami aksamitkami. Ciasto na te wyjątkowe ciasteczka, jest aksamitne, lekkie i delikatne. Podobnie jak kluski, te ciasteczka są niezwykle miękkie i puszyste. Te małe, wytworne wypieki pokryte są subtelnym białym lukrem, który dodaje im nie tylko słodkiego akcentu, ale także eleganckiego wyglądu. Składniki przepisu są proste, ale wynik końcowy jest wyrafinowany i zaskakujący. Ciasteczka aksamitki to idealny przepis na specjalne okazje, ale są na tyle łatwe do przygotowania, że na pewno znajdą się również na Twoim codziennym stole.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 280 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- Lukier:
- 2 białka
- 160 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 słoik dżemu niskosłodzonego do przełożenia ciasteczek (u mnie czerwona porzeczka i żurawina)
Ciasteczka aksamitki – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy schłodzone, starte na tarle o grubych oczkach masło i żółtka. Produkty łączymy ze sobą przy pomocy noża i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy lukier.
Białka ucieramy z cukrem przez około 20 minut aż powstanie gęsta piana.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kieliszkiem ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150-170 stopni na złoty kolor.
Po całkowitym ostygnięciu ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem.
Ciasteczka aksamitki – dodatkowe informacje
Ciasteczka możemy przełożyć również masą kawową lub cytrynową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka a'la pieguski
Następny przepis: CIASTECZKA AMARETTI