Ciasteczka 3-kolorowe z Ewa gotuje
Ciasteczka 3-kolorowe to jeden z przepisów, który znajdziemy w programie „Ewa Gotuje” prowadzonym przez Ewę Wachowicz. Ta propozycja to doskonałe połączenie smaków i atrakcyjny wizualnie deser, który z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wymagających. Wychodząc poza tradycyjne ciastka owsiane, Ewa oferuje nam unikalne, trzykolorowe wypieki. Ciasteczka te łączą w sobie orzechowy smak ciasta owsianego, słodkość serka i świeżość owoców. Zainspirowane tartą z malinami, wprowadzają odrobinę nowości do tradycyjnych przepisów. Doskonałe na spotkania rodzinne, urodziny czy po prostu do kawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 1 margaryna ew. masło
- 300g kartoflanki
- 300g mąki zwykłej
- 2 żółtka
- ja dodałam jeszcze 1łyżkę kwaśnej śmietany
- 150 g cukru pudru
- Dodatkowo: 2 łyżki suchego maku
- 2 łyżki kakao
- kokos do obtaczania
- 1 puszka masy krówkowej
Ciasteczka 3-kolorowe z „ewa gotuje” – jak zrobić?
- Zagniatamy kruche: obie mąki łączymy z tłuszczem, dodajemy cukier, żółtka i śmietanę. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, a trzecią zostawiamy. Wałkujemy na grubość 2mm, wykrawamy koła dużym kieliszkiem od wódki lub literatką. Piec w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. Uwaga, są cienkie łatwo je spalić.
- Wystudzone sklejamy masą krówkową w kolejności: ciastko jasne-masa-ciastko kakaowe- masa ciastko makowe na wierzchu. Boki smarujemy również masą krówkową obtaczamy w kokosie.
- Wydaje się czasochłonne ale mnie to zajęło godzinę.:))
Porady – dodatkowe informacje
Ciastka 3-kolorowe z Ewa gotuje warto przechować przez noc w lodówce, by się związały.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIAP-KAPUSTA
Następny przepis: Ciasteczka a'la Nigella Lawson z białą czekoladą i żurawiną