Chutney rabarbarowy
Chutney rabarbarowy to urokliwy dodatek do wielu dań, który łączy w sobie słodycz i kwaskowatość na niepowtarzalny sposób. Tej pysznej, jednocześnie egzotycznej i tradycyjnej potrawy nie może zabraknąć na żadnym stole. Chutney z rabarbaru to nie tylko smak, ale też kolor i zapach, który od razu zachęcają do skosztowania. To również zaproszenie do eksperymentowania ze smakami, które mogą przynieść nowe doświadczenia kulinarne. Doskonale pasuje do dań mięsnych, ale także do deserów i pieczywa. Dzięki uniwersalności składników można przygotować go w dowolnym momencie roku. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na chutney rabarbarowy.
admin
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 1 szt. cebuli
- 75 g cukru brązowego
- 50 ml octu jabłkowego
- chili – do smaku
- 1 łyżeczka kolendry /mielona lub tłuczona w moździerzu/
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju
Chutney rabarbarowy – jak zrobić?
- Oczyszczony, umyty i pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny, żeby puścił sok.
- W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, ale jej nie rumienimy. Dodajemy rabarbar wraz z sokiem i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, starty świeży imbir, wszystkie przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty.
Chutney rabarbarowy – dodatkowe informacje
Chutney rabarbarowy można zmiksować blenderem, jednak ja tego nie robiłam, ponieważ rabarbar i cebulę bardzo drobno pokroiłam.
Sos można również przełożyć do słoików i pasteryzować.
Z tej porcji wyszły mi 2 małe słoiczki sosu.