Chrupiące medaliony z kurczaka
Chrupiące medaliony z kurczaka to wyjątkowo smaczne i sycące danie, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To wyjątkowa propozycja na rodzinny obiad lub specjalne okazje. Istotą tego przepisu są delikatne kawałki kurczaka, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają dodatkowi sera, którym są nadziewane. Medaliony drobiowe z serem przyciągają swoją złocistą panierką i zachęcają do spróbowania. Tym, co wyróżnia ten przepis, jest łatwość i prostota przygotowania, a zarazem wyjątkowy smak końcowego efektu. Sięgnij po ten przepis i zaskocz bliskich niepowtarzalnym smakiem domowej kuchni.
admin
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- PANIERKA:
- 3 szklanki płatków kukurydzianych (rozdrobnionych np. przy pomocy wałka do ciasta)
- 3 łyżki bułki tartej
- roztrzepane jajko
- sól, pieprz, jarzynka, cząber
- olej rzepakowy do smażenia
Chrupiące medaliony z kurczaka – jak zrobić?
- Mięso z piersi myjemy, oczyszczamy i mielimy (możemy też poprosić o zmielenie w sklepie), wkładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz ser żółty utarty na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku jarzynką (lub solą), cząbrem oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie wyrabiając mięso.
- Bułkę tartą mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Następnie z mięsa formujemy medaliony, które obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz płatkach wymieszanych z bułką tartą.
- Gotowe medaliony smażymy na głębokim oleju.
Chrupiące medaliony z kurczaka – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, aby dobrze rozgrzać olej, zanim zaczniemy smażyć mięsko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami
Następny przepis: Chrupiące mielone kotlety