Chrupiące medaliony z kurczaka

Chrupiące medaliony z kurczaka

Chrupiące medaliony z kurczaka to wyjątkowo smaczne i sycące danie, które przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To wyjątkowa propozycja na rodzinny obiad lub specjalne okazje. Istotą tego przepisu są delikatne kawałki kurczaka, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają dodatkowi sera, którym są nadziewane. Medaliony drobiowe z serem przyciągają swoją złocistą panierką i zachęcają do spróbowania. Tym, co wyróżnia ten przepis, jest łatwość i prostota przygotowania, a zarazem wyjątkowy smak końcowego efektu. Sięgnij po ten przepis i zaskocz bliskich niepowtarzalnym smakiem domowej kuchni.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • PANIERKA:
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych (rozdrobnionych np. przy pomocy wałka do ciasta)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • roztrzepane jajko
  • sól, pieprz, jarzynka, cząber
  • olej rzepakowy do smażenia

Chrupiące medaliony z kurczaka – jak zrobić?

  1. Mięso z piersi myjemy, oczyszczamy i mielimy (możemy też poprosić o zmielenie w sklepie), wkładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz ser żółty utarty na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku jarzynką (lub solą), cząbrem oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie wyrabiając mięso.
  2. Bułkę tartą mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Następnie z mięsa formujemy medaliony, które obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz płatkach wymieszanych z bułką tartą.
  3. Gotowe medaliony smażymy na głębokim oleju.

Chrupiące medaliony z kurczaka – dodatkowe informacje

Pamiętajmy, aby dobrze rozgrzać olej, zanim zaczniemy smażyć mięsko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami
Następny przepis: Chrupiące mielone kotlety

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode