Chrupiąca szarlotka

Chrupiąca szarlotka

Chrupiąca szarlotka to klasyczny deser, który jest idealnym zakończeniem każdego posiłku. Ich charakterystyczna struktura, wypieki na zewnątrz chrupiące, a w środku miękki, przypomina ten znany z dzieciństwa smak. Wciąż jest jednym z najbardziej kochanych deserów na całym świecie, pomimo mnożącej się ilości nowych pomysłów na słodką kuchnię. Subtelna słodycz pieczonych jabłek doskonale komponuje się z chrupiącą i maślaną kruszonką. Do jej przygotowania potrzebujesz podstawowych składników, które zawsze są w naszych domach: jabłka, mąka, cukier, masło i cynamon. Niezależnie od okazji, ta szarlotka zawsze będzie świetnym wyborem.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 200 ml jogurtu (najlepiej gęstego typu Greckiego)
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 600 g jabłek
  • Karmelizowany wierzch:
  • 1 łyżka miodu
  • posiekane orzechy włoskie i nerkowca, płatki owsiane
  • 2 łyżki masła

Chrupiąca szarlotka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wlewamy do miski jogurt, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na puszystą masę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy suche składniki do masy miksując na wolnych obrotach. Wylewamy masę na wyłożoną papierem tortownicę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Następnie układamy równomiernie na wierzchu ciasta.
  2. Najlepiej włożyć ciasto do ciepłego piekarnika (ok.30 st.C) na ok. 30 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 st.C i pieczemy o. 20 min do zarumienienia wierzchu i suchego środka.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i miód. Karmelizujemy. Wykładamy na wierzch ciasta.

Chrupiąca szarlotka – dodatkowe informacje

* Najlepiej włożyć ciasto do ciepłego piekarnika (ok.30 st.C) na ok. 30 min.
Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 st.C i pieczemy o. 20 min do zarumienienia wierzchu i suchego środka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiąca sałatka z selera naciowego z surimi
Następny przepis: Chrupiąca warstwa do tortu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode