Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab

Chlebki naan z nadzieniem a’la kebab

Chlebki naan z nadzieniem a’la kebab to połączenie kuchni indyjskiej i tureckiej w jednym przepisie. Tradycyjne, miękkie chlebki naan stworzą idealną podstawę dla pikantnego, aromatycznego kebabu. Każdy miłośnik ostrych smaków znajdzie w tym przepisie coś dla siebie. To doskonałe rozwiązanie na letnią grilla, imprezę w plenerze lub rodzinny obiad. Właściwie dobrany zestaw przypraw zapewni intensywny smak, a jakość użytych składników zdecyduje o walorach zdrowotnych potrawy. Chlebki naan z nadzieniem a’la kebab to danie pełne aromatów, które przeniesie Cię w magiczny klimat Orientu.

Składniki:

  • Na 10 chlebków:
  • 600g mąki pszennej
  • 300ml mleka 2%
  • 45g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek-czarnuszka (do kupienia w sieciach rossmann)
  • Nadzienie:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 ogórki gruntowe
  • 10 liści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos czosnkowy:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 duże ząbki polskiego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi
  • pieprz do smaku
  • Sos kebab:
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta chili
  • Dodatkowo:
  • 2 arkusze papieru do pieczenia (na duże blaszki)
  • kilka łyżek oleju do natłuszczenia rąk i pergaminu

Chlebki naan z nadzieniem a’la kebab – jak zrobić?

  1. 1.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy razem z drożdżami. Odstawiamy na ok 15 minut pod przykryciem, by drożdże zaczęły pracować. Jajko roztrzepać z jogurtem. Składniki te dodajemy do mąki razem z pozostałymi: solą, przyprawą suszoną oraz olejem. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod nieszczelnym przykryciem na godzinę.
  2. 2.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy natłuszczonymi dłońmi na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą formujemy dłońmi na kształt kropli, tak by grubość była ok 7mm. Przekładamy na wysmarowany tłuszczem pergamin. Na dolnej półce piekarnika umieszczamy brytfannę z wodą (1/2 wysokości- jeśli odparuje dużo w trakcie pieczenia, to dolać) i włączamy piekarnik na 200st C, grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej i 3 z drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc kieszonkę.
  3. 3.
    Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki kroimy w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy.

    Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili.

    Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem.

    Przekrojone bułki z jednej strony smarujemy sosem kebab, z drugiej sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, pomidora, ogórka oraz mięso drobiowe. Raz jeszcze polewamy sosem czosnkowym. Podajemy na ciepło.

Chlebki naan z nadzieniem a’la kebab – dodatkowe informacje

Do tak przygotowanych bułek możemy użyć dowolnego nadzienia, według własnych pomysłów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek zdrówko
Następny przepis: CHLEBOWE KOSZYCZKI Z JAJKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode