chlebek jaglany
Zainspiruj się wyjątkowymi walorami zdrowotnymi kaszy jaglanej i upiecz domowy, aromatyczny chlebek jaglany. Ten przepis będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków z mąki pszennej, zachwycając jednocześnie swoim smakiem i konsystencją. Idealnie pasuje zarówno na ciepłe, jak i na zimne kanapki. Do produkcji naszego chlebka użyjemy wyłącznie naturalnych składników. Chlebek z kaszy jaglanej sprawdzi się w diecie osób, które preferują zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Po prostu nie znajga się osoba, która mógłaby mu odmówić. W końcu, kto z nas nie kocha domowego, ciepłego pieczywa prosto z piekarnika?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 szklanki gotowanej kaszy jaglanej
- 100 g mąki gryczanej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (z tapioki lub kukurydzianej)
- pół filiżanki oleju rzepakowego
- ok. 1/2 szklanki wody
- sezam, sól, kurkuma, papryka, kminek, czarnuszka, pieprz, suszone pomidory (wg. gustu)
Chlebek jaglany – jak zrobić?
-
1.
Sezam upraż na suchej patelni. Kaszę ostudź i wymieszaj z mąką (może być zmielona w młynku kasza gryczana), olejem, przyprawami oraz wodą. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę, w razie konieczności zmodyfikuj konsystencję dodając odrobinę mąki lub dolewając wody. Spróbuj ciasto i ew. dopraw do smaku i wyłóż ciasto cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem – wierzch posyp uprażonym sezamem, czarnuszką, zmielonymi na pył suszonymi pomidorami, gruboziarnistą solą, kminkiem, słodką lub ostrą papryką lub innymi przyprawami. -
2.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie od góry i od dołu). Jeśli wolisz bardziej chrupki/wysuszony chleb zostaw go w piekarniku kolejne 10 minut. Po wystudzeniu krój w trójkąty (jak pizzę) lub w inne kromki dowolnego kształtu!
Chlebek jaglany – dodatkowe informacje
Przepis jest na jedną okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chlebek czosnkowy pieczony w folii
Następny przepis: Chlebek owsiany z siemieniem lnianym