Chlebek bananowy z bakaliami
Chlebek bananowy z bakaliami to propozycja, dla osób poszukujących zdrowych, ale smacznych alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Ten dietetyczny chlebek bananowy jest gęsty, wilgotny i pełen słodkiego aromatu dojrzałych bananów. Wykorzystanie bakalii dodaje mu chrupkości oraz złożonej głębi smaku. Czy jest coś lepszego niż kawałek tak aromatycznego ciasta chlebka bananowego na popołudniowy deser lub śniadanie? Ten przepis na chlebek bananowy to doskonała okazja, by odkryć kwestię smaku zdrowszej wersji tego popularnego wypieku.
admin
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, suszona żurawina i pokrojone morele)
- garść orzechów włoskich (do posypania ciasta przed pieczeniem)
Chlebek bananowy z bakaliami – jak zrobić?
- Foremkę o wymiarach 22 x 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Banany rozgnieść widelcem na mus (mogą zostać niewielkie grudki). Dodać jajka, olej oraz cukier i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać bakalie.
- Ciasto przełożyć do formy, a na wierzchu wysypać kilka orzechów. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 55- 65 minut (do suchego patyczka), uważając aby się zbyt mocno nie zarumieniło pod koniec pieczenia. Ciasto wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Smacznego!
Chlebek bananowy z bakaliami – dodatkowe informacje
Możecie do ciasta dodać ulubione suszone owoce i orzechy!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru
Następny przepis: Chlebek bananowy z kakao bez jajek