Chlebek bananowy z kakao bez jajek

Chlebek bananowy z kakao bez jajek

Chlebek bananowy z kakao bez jajek to fantastyczna propozycja dla fanów słodkości, którzy cenią zdrowsze alternatywy klasycznych desery. Składniki jak dojrzałe banany, kakao i mąka tworzą niepowtarzalną kombinację smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest brak jajek, dzięki czemu jest on idealny dla osób na diecie wegańskiej czy też dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą ich spożywać. Wyszukane składniki, smak i aromat sprawiają, że ciasto bananowe bez jajek i mleka to doskonała propozycja na deser czy podwieczorek. Spróbujcie przygotować Chlebek bananowy z kakao bez jajek – zakochacie się w tym smaku!

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 260 g mąki
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • 80 ml mleka

Chlebek bananowy z kakao bez jajek – jak zrobić?

  1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, olej i mleko, mieszamy.
    Mąkę mieszamy z sodą.
    Mokrą mieszankę dodajemy do mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
    Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
    Ciasto wykładamy po łyżce naprzemiennie do natłuszczonej blaszki keksowej.
    Pieczemy przez 45 minut do suchego patyczka.
    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego 😉

Chlebek bananowy z kakao bez jajek – dodatkowe informacje

Dodatkowo możemy ułożyć banany na wierzchu, jeżeli mamy więcej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek bananowy z bakaliami
Następny przepis: Chlebek czosnkowy pieczony w folii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode