Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

Witaj! Przedstawiam przepis idealny dla miłośników domowego wypieku. Chodzi o chleb żytni na zakwasie ze śliwką. Ten wyjątkowy wypiek nie tylko ładnie się prezentuje, ale też ma wyrazisty, lekko słodkawy smak dzięki dodatkowi suszonych śliwek. Chleb jest zdrowy, sycący i ma dość intensywny smak, który idealnie komponuje się z delikatną śliwką. Będzie doskonałym dodatkiem zarówno do słodzonych, jak i wytrawnych potraw. Jeżeli szukasz ciekawych smaków i lubisz domowe wypieki, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Spróbuj, a z pewnością pokochasz ten niezwykle aromatyczny chleb.

Składniki:

  • Zakwas:
    50 g mąki żytniej „żurek”
    50 ml wody
  • Zaczyn:
    4 łyżki zakwasu
    1 szklanka mąki żytniej
    250 ml ciepłej wody.
    Mieszamy wszystko w misce na gładką masę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 12 godz.
  • Ciasto właściwe:
    850 g mąki żytniej
    1 czubata łyżka soli
    7 dag świeżych drożdży (nie muszą być)
    cały zakwas
    ok. 300 ml ciepłej wody (w razie potrzeby wody dolewamy)
    garść suszonych śliwek, bez pestek
  • Ponadto:
    do posypania po wierzchu: sezam lub ziarna słonecznika, sezamu, dyni

Chleb żytni na zakwasie ze śliwką – jak zrobić?

  1. Zakwas:
    • Przez kolejnych 5 dni dokarmiamy dawką mąki i wody o połowę mniejszą, tj 25 g mąki żytniej i 25 ml ciepłej wody, itd.
    • Mieszamy drewnianą łyżką.
    • Trzymamy słoik z zakwasem przykryty gazą, w ciepłym miejscu.
  2. Zaczyn:
    • Mieszamy wszystko w misce na gładką masę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 12 godz.
  3. Do miski wsypujemy składniki sypkie. Rozkruszamy drożdże. Wlewamy zakwas, wodę.
  4. Wyrabiamy szybko ciasto. Ma być gęste, ale gładkie.
  5. Od razu przekładamy do blaszki 42X13,5 cm, wyłożonej pergaminem.
  6. Śliwki kroimy na połowę lub 4 części, jeśli są duże. Wciskamy w ciasto. Gładzimy zwilżoną dłonią.
  7. Wierzch posypujemy dowolnymi ziarnami. Lekko wciskamy. Nacinamy wierzch ciasta w ozdobną kratkę.
  8. Formę wkładamy do zimnego pieca. Nastawiamy piec najpierw na 200 stop. C, pieczemy ok. 30 min. Później zmniejszamy temp. do 190 stop. C i pieczemy przez kolejne 15- 20 min. Wyjmujemy z pieca. Przewracamy chleb na bok, w celu odparowania.
  9. Chleb kroimy na kromeczki. Pysznie smakuje z samym masłem. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje: Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

Podany czas jest bez oczekiwania na: zakwas, zaczyn i wyrastanie.

Nie musimy dodawać do chleba na zakwasie drożdży w ogóle. Ja dodałam, aby przyśpieszyć proces wystania.

Własności zdrowotne domowego chleba żytniego.

Pomaga w procesie odchudzania. Wpływa na dobrą przemianę materii. Zmniejszania stężenia „złego” cholesterolu LDL.

Badania naukowe dowiodły, że spożycie pieczywa żytniego zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

A lignany zawarte w ziarnach żyta zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Udowodniono, że spożywanie produktów bogatych w ziarna żyta może uchronić nas przed guzem sutka oraz zahamować wzrost nowotworu okrężnicy.

Zaś błonnik ma działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Korzystny wpływ żyta na gospodarkę węglowodanową naszego organizmu zaobserwowano u ludzi chorych na cukrzycę.

Chleb żytni wskazany jest dla osób słabych odpornościowo.

Natomiast należy uważać na zbyt częste spożywanie żytniego pieczywa, gdyż u osób wrażliwych, może spowodować wzdęcia.

Jedzmy domowe pieczywo, które jest smaczne, zdrowe i długo świeże.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb żytni na zakwasie
Następny przepis: Chlebek bananowy (banana bread)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode