Chleb żytni na zakwasie
Dla wielu z nas chleb żytni na zakwasie kojarzy się z domowym, ciepłym pieczywem, które dzięki swojemu wyjątkowemu aromatowi i charakterystycznemu smaku, po prostu nie ma sobie równych. Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb żytni na zakwasie, który z pewnością przypomni Ci te niezapomniane chwile. A do jego wykonania nie potrzebujesz wielu umiejętności ani czasu – wystarczy Ci do tego automat do pieczenia chleba. Tak, to możliwe! Możesz cieszyć się domowym chlebem na zakwasie bez wychodzenia z domu, bez trudu, a przy tym z niewiarygodnym smakiem. Przekonaj się sam, jak łatwo jest wykonać chleb na zakwasie z maszyny.
Składniki:
- Na zakwas:
– 250g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 250g letniej przegotowanej wody - Na ciasto:
– 360g letniej przegotowanej wody
– 250g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 250g mąki pszennej typ 650
– 150g ugotowanego ziemniaka
– łyżka miodu
– 2 łyżki oliwy
– łyżka soli
– 150g zakwasu żytniego
– 100g siemienia lnianego
– 100g ziaren słonecznika
– 60g ziaren soi
– 60g ziaren dyni
– 2 łyżki płatków migdałowych
Chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?
-
Najpierw przygotowujemy zakwas według następujących proporcji:
50g mąki żytniej pełnoziarnistej oraz 50 g letniej przegotowanej wody mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie odejmujemy połowę wyhodowanego zakwasu i dodajemy 50g mąki żytniej pełnoziarnistej i 50g letniej przegotowanej wody i ponownie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Czynności powtarzamy przez 5-7 dni aż do powstania zakwasu.
Każdego dnia zakwas dojrzewa coraz bardziej, a jego zapach i kolor ulegają zmianom.
Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce przez 7 dni, po czym należy go dokarmić dodając 50g mąki i 50g letniej wody. -
Po wyhodowaniu zakwasu możemy przystąpić do pieczenia chlebka.
Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: wodę, ziemniaka, mąki, sól, oliwę, zakwas, miód, płatki migdałowe i ziarna.
Mieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia.
Następnie pieczemy przez godzinę.
Słowa kluczowe: chleb żytni na zakwasie z automatu, chleb na zakwasie z maszyny, chleb na zakwasie z automatu
Chleb żytni na zakwasie – dodatkowe informacje
Sekretem tego chleba jest ziemniak, który nadaje wilgotności i elastyczności, zaś płatki migdałów sprawiają, że chleb jest mniej kwaśny.
Tagidomowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb z soją
Następny przepis: Chleb żytni na zakwasie ze śliwką