Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Dla wielu z nas chleb żytni na zakwasie kojarzy się z domowym, ciepłym pieczywem, które dzięki swojemu wyjątkowemu aromatowi i charakterystycznemu smaku, po prostu nie ma sobie równych. Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb żytni na zakwasie, który z pewnością przypomni Ci te niezapomniane chwile. A do jego wykonania nie potrzebujesz wielu umiejętności ani czasu – wystarczy Ci do tego automat do pieczenia chleba. Tak, to możliwe! Możesz cieszyć się domowym chlebem na zakwasie bez wychodzenia z domu, bez trudu, a przy tym z niewiarygodnym smakiem. Przekonaj się sam, jak łatwo jest wykonać chleb na zakwasie z maszyny.

Składniki:

  • Na zakwas:
    – 250g mąki żytniej pełnoziarnistej
    – 250g letniej przegotowanej wody
  • Na ciasto:
    – 360g letniej przegotowanej wody
    – 250g mąki żytniej pełnoziarnistej
    – 250g mąki pszennej typ 650
    – 150g ugotowanego ziemniaka
    – łyżka miodu
    – 2 łyżki oliwy
    – łyżka soli
    – 150g zakwasu żytniego
    – 100g siemienia lnianego
    – 100g ziaren słonecznika
    – 60g ziaren soi
    – 60g ziaren dyni
    – 2 łyżki płatków migdałowych

Chleb żytni na zakwasie – jak zrobić?

  1. Najpierw przygotowujemy zakwas według następujących proporcji:
    50g mąki żytniej pełnoziarnistej oraz 50 g letniej przegotowanej wody mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
    Po tym czasie odejmujemy połowę wyhodowanego zakwasu i dodajemy 50g mąki żytniej pełnoziarnistej i 50g letniej przegotowanej wody i ponownie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
    Czynności powtarzamy przez 5-7 dni aż do powstania zakwasu.
    Każdego dnia zakwas dojrzewa coraz bardziej, a jego zapach i kolor ulegają zmianom.
    Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce przez 7 dni, po czym należy go dokarmić dodając 50g mąki i 50g letniej wody.
  2. Po wyhodowaniu zakwasu możemy przystąpić do pieczenia chlebka.
    Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: wodę, ziemniaka, mąki, sól, oliwę, zakwas, miód, płatki migdałowe i ziarna.
    Mieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia.
    Następnie pieczemy przez godzinę.

Słowa kluczowe: chleb żytni na zakwasie z automatu, chleb na zakwasie z maszyny, chleb na zakwasie z automatu

Chleb żytni na zakwasie – dodatkowe informacje

Sekretem tego chleba jest ziemniak, który nadaje wilgotności i elastyczności, zaś płatki migdałów sprawiają, że chleb jest mniej kwaśny.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb z soją
Następny przepis: Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode