chleb z otrębów - dukan

chleb z otrębów – dukan

Chleb z otrębów na diecie Dukana to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa i świetny dodatek do różnego rodzaju posiłków. Chlebek Dukana to doskonała propozycja dla osób dbających o linię, które nie wyobrażają sobie porannego posiłku bez kromki chleba. Składniki, jakie potrzebujecie, to przede wszystkim otręby owsiane, które są kluczowym elementem diety Dukana. Twaróg dodaje miękkości i lekkości, a całość staje się sycąca i pełna błonnika. Ten prosty i szybki przepis jest idealny dla każdego, kto szuka zdrowego i smacznego chleba na co dzień.

Składniki:

  • 18 łyżek otrębów – użyłem otrębów owsianych
  • 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej
  • kostka chudego białego sera
  • 1/3 szklanki mleka – użyłem mleka o zawartości 1,5%
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zioła i przyprawy do smaku wg uznania – czosnek, pieprz, zioła prowansalskie
  • (ziarna do posypania – opcjonalnie)

Chleb z otrębów – dukan – jak zrobić?

  1. Białka ubijam na sztywno, żółtka miksuję z przyprawami, otrębami, skrobią, serem i mlekiem. Gotową masę przekładam do keksówki (wymiary mojej na górze: 26cm x12cm , wysokość:8cm).
  2. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni, po czym podkręcam ją żeby przekroczyła 200 i piekę jeszcze 10 minut – chleb się zarumieni 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

dzienna dawka otrębów to 3łyżki, więc chlebek powinien nam wystarczyć na 6 dni 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb z orzechami i słonecznikiem
Następny przepis: Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode