Chleb z orzechami i słonecznikiem

Chleb z orzechami i słonecznikiem

Chleb z orzechami i słonecznikiem to propozycja dla wszystkich miłośników chleba pełnoziarnistego, którzy chcą na chwilę przenieść się smakiem do słonecznej Toskanii. Wyraziste orzechy włoskie i słonecznik dodadzą chleb gęstości, chrupkości, a także niesamowitego aromatu. To prosty przepis na zdrowy i sycący chleb domowy, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Idealnie sprawdza się jako dopełnienie jesiennych zup czy ciepłych, gęstych sosów. Rozpocznij swoją przygodę z pieczeniem chleba od tego niebanalnego przepisu. Poczuj radość kreowania własnych wypieków, które zaskoczą nie tylko Ciebie, ale również Twoją rodzinę i przyjaciół.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • dodatkowo: 1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka

Chleb z orzechami włoskimi – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru i odstawiamy na 5 minut.
  2. W tym czasie w misce mieszamy mąkę z solą i masłem tworząc kruszonkę.
  3. Do mąki wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji, tak aby tworzyło ładną kulkę nie przyklejającą się do naczynia.
  4. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce.
  5. Po podwojeniu objętości wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i pozwalamy ciastu odpocząć przez około 10 minut.
  6. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 5 mm, wysypujemy posiekane w grube kawałki orzechy i zwijamy w rulon.
  7. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Chleb powinien wyrastać kolejno w ciepłym miejscu przez kolejną godzinę.
  9. Po tym czasie chleb smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.
  10. Pieczemy przez pierwszych 10 minut w temperaturze 220 st. C, a następnie kolejne 25-35 min w temperaturze 200 st. C.

Chleb z orzechami i słonecznikiem – dodatkowe informacje

Chleb jest dobrze wypieczony jeśli pukanie w skórkę daje głuchy odgłos. Nasiona jakich można użyć są dowolne, ważne żebyśmy je lubili i z przyjemnością zajadali się nimi na śniadanie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb z masłem ziołowym na grilla
Następny przepis: chleb z otrębów - dukan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode