Chleb z mąki krupczatki
Chleb z mąki krupczatki to doskonały pomysł na zdrowe i sycące śniadanie lub podstawę wielu smacznych kanapek. Przepis, którym się z Wami podzielę, można znaleźć na stronie „moje wypieki”. Chleb wieloziarnisty otrzymamy, dodając do ciała chleba różnego rodzaju ziarna, które nie tylko urozmaicą jego smak, ale także zwiększą wartość odżywczą. Wykorzystanie mąki krupczatki sprawi, że chleb będzie bardziej sycący i dodatkowo zwiększy jego wartość odżywczą. Oczywiście, można eksperymentować z proporcjami i dodatkami, dopasowując przepis do własnych preferencji smakowych.
admin
Składniki:
- 60 dag mąki krupczatki
- 2/3 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 4 dag drożdży
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- ew. tłuszcz do wysmarowania foremek
Chleb z mąki krupczatki – jak zrobić?
-
1.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i 1 łyżkę ciepłej wody. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. -
2.
W misce mieszamy mąkę z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i 0,6 litra ciepłej wody. Dokładnie mieszamy , dodajemy słonecznik, siemię lniane i sezam. Ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 – 1,5 godziny). -
3.
Ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach dna 20cmx8cm. Jeśli używamy foremek tradycyjnych, trzeba je lekko natłuścić, silikonowych nie natłuszczamy. Odstawiamy na 15 minut, aby podrosło. -
4.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Chleb z mąki krupczatki – dodatkowe informacje
Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki łyżką lub mikserem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb z gara na maślance
Następny przepis: Chleb z orzechami i słonecznikiem