Chleb z gara na maślance

Chleb z gara na maślance

„Witajcie kochani, dziś przedstawiam przepis na pyszny, domowy chleb z gara na maślance. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich niezwykłym smakiem, chleb na drożdżach i maślance będzie doskonałym wyborem! Jest nie tylko smaczny, ale również łatwy do przygotowania. Naturalne składniki takie jak maślanka dodają mu świeżości i unikalnego aromatu. Chleb na maślance to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych, a także idealny dodatek do każdego posiłku. Sprawdźcie sami!”

Składniki:

  • 500 gramów maślanki
  • 30 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 gramów wody
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 300 gramów mąki żytniej

Chleb z gara na maślance – jak zrobić?

  1. Maślankę, drożdże i miód dokładnie wymieszać i podgrzać w rondelku tylko do rozpuszczenia cukru.
  2. Do dużej miski dodać pozostałe składniki oraz masę z rondelka. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
  3. W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC (bez termoobiegu), do piekarnika włożyć metalowe lub gliniane naczynie wraz z pokrywą.
  4. Po 30 minutach ciasto raz jeszcze wyrobić przez minutę.
  5. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek chleba pasujący do formy. Ostrym nożem namaczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka i przełożyć delikatnie do nagrzanej formy. Piec w nagrzanym naczyniu 40 minut 210ºC. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywę i piec 15 minut.

Chleb z gara na maślance – dodatkowe informacje

Ważne jest, aby naczynie w którym przygotowujesz chleb było metalowe lub gliniane. To właśnie nadaje efekt chrupiącej skórki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb z dodatkiem pokrzywy
Następny przepis: Chleb z mąki krupczatki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode