Chleb z dodatkiem pokrzywy

Chleb z dodatkiem pokrzywy

Chleb z dodatkiem pokrzywy to zdrowa i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnych pieczyw. Wykorzystanie pokrzywy dodaje mu niepowtarzalnego smaku i mnóstwa witamin oraz minerałów. Do jego przygotowania potrzebujesz najzwyklejszych składników znanych z pieczenia chleba, a dodatek pokrzywy zaskoczy niejednego smakosza. Ten przepis to doskonały pomysł dla tych, którzy pragną odkrywać innowacyjne smaki i jednocześnie dbać o swoją dietę. Chleb z pokrzywą jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. Na pewno pokochasz jego delikatny ziołowy posmak. Tego rodzaju chleb będzie idealnym dodatkiem do wiejskich zup i gulaszów.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki
  • 10 dekagramów drożdży
  • 15 dekagramów otrębów pszennych
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka suszonej pokrzywy
  • płatki owsiane około 4 łyżki
  • masło do wysmarowania formy
  • 4 szklanki wody

Chleb z dodatkiem pokrzywy – jak zrobić?

  1. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mąki, cukrem i 1/2 szkl. letniej wody. Ostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby, słonecznik, kminek, posiekaną drobno pokrzywę, wodę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić na jednolite ciasto.
  3. Formy (keksówki) wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do forem. Piec 50 – 60 minut w temp. 160-170 stopni.

Chleb z pokrzywą – dodatkowe informacje

Moja keksówka ma wymiary 40×11 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb z ciasta na pizzę
Następny przepis: Chleb z gara na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode