Chleb z dodatkiem pokrzywy
Chleb z dodatkiem pokrzywy to zdrowa i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnych pieczyw. Wykorzystanie pokrzywy dodaje mu niepowtarzalnego smaku i mnóstwa witamin oraz minerałów. Do jego przygotowania potrzebujesz najzwyklejszych składników znanych z pieczenia chleba, a dodatek pokrzywy zaskoczy niejednego smakosza. Ten przepis to doskonały pomysł dla tych, którzy pragną odkrywać innowacyjne smaki i jednocześnie dbać o swoją dietę. Chleb z pokrzywą jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. Na pewno pokochasz jego delikatny ziołowy posmak. Tego rodzaju chleb będzie idealnym dodatkiem do wiejskich zup i gulaszów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram mąki
- 10 dekagramów drożdży
- 15 dekagramów otrębów pszennych
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 3 łyżeczki cukru
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka suszonej pokrzywy
- płatki owsiane około 4 łyżki
- masło do wysmarowania formy
- 4 szklanki wody
Chleb z dodatkiem pokrzywy – jak zrobić?
- Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mąki, cukrem i 1/2 szkl. letniej wody. Ostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby, słonecznik, kminek, posiekaną drobno pokrzywę, wodę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić na jednolite ciasto.
- Formy (keksówki) wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do forem. Piec 50 – 60 minut w temp. 160-170 stopni.
Chleb z pokrzywą – dodatkowe informacje
Moja keksówka ma wymiary 40×11 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb z ciasta na pizzę
Następny przepis: Chleb z gara na maślance