Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali
Pyszny, domowy i pełen zdrowych ziaren chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali to doskonała przekąska na każdą porę dnia. Zrobienie go jest banalnie proste i nie wymaga użycia piekarnika. Jego chrupiąca skórka i miękkość w środku sprawia, że jest on nie tylko zdrowy, ale także niezwykle smaczny. Ten chleb jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość wykonania, a jednocześnie chcą cieszyć się domowym pieczywem. W tym przepisie wykorzystany zostaje potencjał mikrofali, dzięki czemu chleb jest gotowy do spożycia w ciągu zaledwie kilku minut.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka ziaren i otrębów (wsypałam do szklanki siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, otręby i dopełniłam szklankę mąką)
- 3 dkg drożdży świeżych
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, trochę cukru
Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali – jak zrobić?
- Drożdże rozrobiłam z łyżką mąki, cukrem i ciepłym mlekiem. Gdy urosły wymieszałam z resztą mąki, ziarnami, przyprawami i resztą składników mikserem. Odstawiłam na jakieś 15 min.
- Potem wstawiłam do mikrofali na 600W na jakieś 5 min 30 sek. Po zakończeniu sprawdziłam ciasto i włączyłam jeszcze na 1 min.
- Wyciągnęłam z opakowania po lodach 1 litrowych aby ostygł a potem przypiekłam skórkę na patelni tylko przetartej olejem.
Chleb jest naprawdę pyszny.
Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali – dodatkowe informacje
Myślę, że gdybym mu dała jeszcze trochę więcej czasu do wyrośnięcia to byłby wyższy. I następnym razem pominę jajko, gdyż po doświadczeniach z spodem do pizzy wiem, iż wyrastał mi dużo bardziej, gdy w cieście nie było jajka. Tak czy siak, przepis na pewno wchodzi na stałe do mojego menu.
Tagidomowe
Piotr Zieliński
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb wiejski z ziemniakami
Następny przepis: Chleb wieloziarnisty na drożdżach