Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania
Dzisiejszy przepis to oferta dla tych, którzy kochają domowe pieczywo, ale nie znajdują czasu na jego wyrabianie. Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania to zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych produktów. Jego urok tkwi w simpliczności przygotowania i wyjątkowym smaku. Wystarczy tylko wymieszać kilka składników, zostawić na kilka godzin, a następnie upiec. Wieloziarnisty chleb razowy jest źródłem błonnika i zdrowych tłuszczów, co czyni go świetnym wyborem dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Świeżo upieczony, o delikatnym, orzechowym aromacie, doskonały do każdej potrawy. Spróbuj, a na pewno się przekonasz!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 350g mąki pszennej typ 2000
- 150g mąki żytniej typ 720
- 400-500ml ciepłej wody
- 7g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 50g pestek dyni
- 50g łuskanego słonecznika
- łyżka oliwy
- 200ml jogurtu naturalnego
Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania – jak zrobić?
-
1.
Każdą mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, ziarna dyni oraz słonecznika, wymieszać. -
2.
Dolać cały jogurt, oliwę i ok. połowę wody. Mieszać ciasto – najlepiej drewnianą łyżką – do połączenia się składników. Dolewać stopniowo wodę – ciasto powinno mieć „błotnistą” konsystencję – dosyć gęste, ciągnące, ale odchodzące bez większych problemów od łyżki.
Wymieszane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania ok 1,5 godziny.
Przed wyrastaniem można posypać masę chlebową niewielką ilością płatków owsianych – chleb będzie się lepiej prezentował po upieczeniu. -
3.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić wyrośnięte ciasto. Piec 25 minut w podanej temperaturze, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok 10-15 minut. Należy patyczkiem nakłuć chleb po ok 35 minutach i sprawdzić, czy potrzebuje jeszcze kilka minut w piecu. Należy jednak pamiętać, że chleb po upieczeniu będzie lekko wilgotny w środku, więc nie należy przesadzać z czasem pieczenia. Porządnie zarumieniony wierzch to znak, że chleb doszedł. -
4.
Wyjąc upieczony chleb z piekarnika i ostrożnie także z formy. Rozwinąć delikatnie papier, ale nie odrywać na siłę – po wystygnięciu odejdzie dużo lżej.
Położyć chleb na desce drewnianej lub kratce. Przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do wystygnięcia.
Odpowiednie przechowywanie, czyli zawinięcie go w papierową torbę albo jeszcze lepiej, zostawienie w stanie takim jak stygł, czyli na desce i przykryty ściereczką, zapewni wypiekowi świeżość ok 3-4 dni.
Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania – dodatkowe informacje
Ten chleb to świetne pole do popisu dla osób lubiących eksperymentować z wypiekami. Proporcje mąki można zmieniać, można dodawać innych rodzajów mąk, także te niezbożowe, dodać żurawinę, rodzynki, suszone morele, zrezygnować z jogurtu i użyć tylko większej ilości samej wody, bądź zastąpić jogurt np. maślanką czy kefirem. Zawsze wyjdzie! Można również zamiast drożdży instant użyć świeżych drożdży. Potrzeba wtedy 25g świeżych drożdży rozkruszyć z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami pomieszanych mąk i niewielką ilością wody. Rozmieszać rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Gotowy dodać do ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb razowy na żytnim zakwasie
Następny przepis: Chleb razowy żytnio-orkiszowy na zakwasie