Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania

Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania

Dzisiejszy przepis to oferta dla tych, którzy kochają domowe pieczywo, ale nie znajdują czasu na jego wyrabianie. Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania to zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych produktów. Jego urok tkwi w simpliczności przygotowania i wyjątkowym smaku. Wystarczy tylko wymieszać kilka składników, zostawić na kilka godzin, a następnie upiec. Wieloziarnisty chleb razowy jest źródłem błonnika i zdrowych tłuszczów, co czyni go świetnym wyborem dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Świeżo upieczony, o delikatnym, orzechowym aromacie, doskonały do każdej potrawy. Spróbuj, a na pewno się przekonasz!

Składniki:

  • 350g mąki pszennej typ 2000
  • 150g mąki żytniej typ 720
  • 400-500ml ciepłej wody
  • 7g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 50g pestek dyni
  • 50g łuskanego słonecznika
  • łyżka oliwy
  • 200ml jogurtu naturalnego

Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania – jak zrobić?


  1. 1.
    Każdą mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, ziarna dyni oraz słonecznika, wymieszać.

  2. 2.
    Dolać cały jogurt, oliwę i ok. połowę wody. Mieszać ciasto – najlepiej drewnianą łyżką – do połączenia się składników. Dolewać stopniowo wodę – ciasto powinno mieć „błotnistą” konsystencję – dosyć gęste, ciągnące, ale odchodzące bez większych problemów od łyżki.

    Wymieszane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania ok 1,5 godziny.

    Przed wyrastaniem można posypać masę chlebową niewielką ilością płatków owsianych – chleb będzie się lepiej prezentował po upieczeniu.

  3. 3.
    Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić wyrośnięte ciasto. Piec 25 minut w podanej temperaturze, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze ok 10-15 minut. Należy patyczkiem nakłuć chleb po ok 35 minutach i sprawdzić, czy potrzebuje jeszcze kilka minut w piecu. Należy jednak pamiętać, że chleb po upieczeniu będzie lekko wilgotny w środku, więc nie należy przesadzać z czasem pieczenia. Porządnie zarumieniony wierzch to znak, że chleb doszedł.

  4. 4.
    Wyjąc upieczony chleb z piekarnika i ostrożnie także z formy. Rozwinąć delikatnie papier, ale nie odrywać na siłę – po wystygnięciu odejdzie dużo lżej.

    Położyć chleb na desce drewnianej lub kratce. Przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do wystygnięcia.

    Odpowiednie przechowywanie, czyli zawinięcie go w papierową torbę albo jeszcze lepiej, zostawienie w stanie takim jak stygł, czyli na desce i przykryty ściereczką, zapewni wypiekowi świeżość ok 3-4 dni.

Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania – dodatkowe informacje

Ten chleb to świetne pole do popisu dla osób lubiących eksperymentować z wypiekami. Proporcje mąki można zmieniać, można dodawać innych rodzajów mąk, także te niezbożowe, dodać żurawinę, rodzynki, suszone morele, zrezygnować z jogurtu i użyć tylko większej ilości samej wody, bądź zastąpić jogurt np. maślanką czy kefirem. Zawsze wyjdzie! Można również zamiast drożdży instant użyć świeżych drożdży. Potrzeba wtedy 25g świeżych drożdży rozkruszyć z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami pomieszanych mąk i niewielką ilością wody. Rozmieszać rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Gotowy dodać do ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb razowy na żytnim zakwasie
Następny przepis: Chleb razowy żytnio-orkiszowy na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode