Chleb razowy na żytnim zakwasie

Chleb razowy na żytnim zakwasie

Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwego, domowego pieczywa dzięki naszemu przepisowi na chleb razowy na żytnim zakwasie. Ten chleb to esencja tradycyjnego polskiego pieczywa – pełen smaku, aromatu i zdrowych składników. W naszym przepisie stawiamy na naturalne składniki i czas, dzięki któremu chleb razowy na zakwasie ma szansę ujawnić pełnię swojego charakteru. To idealna propozycja dla tych, którym zależy na zdrowym stylu życia, ale również dla miłośników domowego pieczywa, szukających sprawdzonych, domowych receptur. Chleb żytni razowy na zakwasie to także doskonała propozycja dla ceniących sobie samodzielne wypiekanie chleba.

Składniki:

  • zaczyn:
    100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    120 ml wody
    3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

    Ciasto:
    cały zaczyn
    100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    400 g mąki żytniej typ 720
    płatki żytnich 2 łyżki
    siemię lniane 2 łyżki
    pestki dyni 1 łyżka
    pestki słonecznika 1 łyżka
    400 ml wody
    miód 1 łyżka
    1 łyżeczka soli

    Margaryna Kasia do posmarowania formy
    otręby do wysypania formy

Przepis na chleb żytni razowy na zakwasie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
    • Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
  2. W dniu pieczenia:
    • Przesiewamy i mieszamy mąki z solą, dodajemy zaczyn, siemię lniane, pestki, płatki żytnie i wlewamy wodę z miodem.
    • Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.
    • Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią równamy wierzch, posypujemy wierzch pestkami dyni i słonecznika.
    • Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na około 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
    • Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 st.C (góra + dół) i wstawić formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika.
    • Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, po 10 minutach stopniowo zmniejszać temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
    • Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

Smacznego!

Chleb razowy na żytnim zakwasie – dodatkowe informacje

W ciepłe, letnie dni zaczyn jak i ciasto wyrastają szybciej. Trzeba pilnować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pszenny z żurawiną
Następny przepis: Chleb razowy wieloziarnisty bez wyrabiania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode