Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi
Jeżeli zależy Ci na zdrowym odżywianiu i to, co wprowadzasz do swojej diety, ma dla Ciebie duże znaczenie, ten przepis z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi to wspaniała propozycja dla wszystkich, którzy doceniają smakowity chleb. Wysoka zawartość błonnika wpływa na dobre samopoczucie i trawienie. A co więcej, to nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny sposób na start dnia. Domowy chleb, pieczony z miłością i świeżych składników, zawsze smakuje wyjątkowo. A ten w dodatku posiada wyraźny zapach i smak, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
admin
Składniki:
- Zaczyn:
- 45 g zakwasu
- 150 g Mąki Basi Poznańskiej
- 150 g wody
- Mieszamy składniki i pozostawiamy na 12 godzin.
- Następnie dodajemy:
- 700 g Mąki Basi z Pełnego Przemiału
- 600 g wody
- 20 g świeżych drożdży (roztartych/rozpuszczonych w odrobinie cukru)
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania chleba pełnoziarnistego pszennego z otrębami żytnimi
-
1.
Do miski w której mamy zaczyn dodajemy mąkę, drożdże (roztarte z odrobiną cukru – postać płynna), wodę oraz łyżeczkę soli. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto chlebowe powinno być dość gęste, nieregularne. Przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami żytnimi. Zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno zrównać się z brzegiem formy. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez kwadrans i około 30 minut w 185 stopniach. Smacznego!
——-
Źródło: smakowity chleb.pl
Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi – dodatkowe informacje
Nie wiesz jak zrobić własny zakwas? Polecam zajrzeć na tą stronę smakowitychleb.pl.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Następny przepis: Chleb pszenno-kukurydziany na miodzie