Chleb pełnoziarnisty bez mąki
Chleb pełnoziarnisty bez mąki to rewelacyjna propozycja dla osób, które ze względów zdrowotnych lub dietetycznych chcą wyeliminować tradycyjną mąkę z diety. Ten przepis nie zawiera ani grama mąki, dzięki czemu jest idealny dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Używanie pełnych ziaren zapewnia dodatkowe korzyści dla zdrowia, takie jak błonnik i inne wartościowe składniki odżywcze. Przepis jest prosty i niezawodny, a gotowy chleb jest nie tylko zdrowy, ale również wyjątkowo smaczny. Przygotowując go w domu, mamy pewność co do jakości wszystkich składników. Pieczenie bez mąki to kreatywny sposób na zdrowe pieczywo.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1,5 szklanki ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam, niemielone siemię lniane) w dowolnych proporcjach
- garść orzechów/migdałów
- 0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki roztopionego masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu
- 1,25-1,5 szklanki wody
- 1 łyżka płynnego miodu
- płaska łyżeczka soli
Chleb pełnoziarnisty bez mąki – jak zrobić?
- Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
- Wszystkie ziarna dokładnie wymieszać w misce. Połączyć z płatkami owsianymi i mielonym siemieniem lnianym.
- Do sypkich składników dodać roztopione masło, miód i szczyptę soli. Całość wymieszać.
- Następnie ciągle mieszając stopniowo dodawać wodę tak, aby powstała gęsta, nieco kleista masa.
- Powstałą masę przełożyć do wyłożonej pergaminem keksówki. Odstawić na 5-6 godzin.
- Po upływie tego czasu piec w temperaturze 180-200 stopni do zarumienienia wierzchu (około 1 godziny).
Chleb pełnoziarnisty bez mąki – dodatkowe informacje
Mielone siemię lniane jest niezbędnym składnikiem, które pełni rolę spoiwa w tworzeniu masy chlebowej bez mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką
Następny przepis: Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi