Chleb na miodzie
Chleb na miodzie to wyjątkowy przepis, który łączy w sobie tradycyjne pieczenie chleba z nutą słodkości. W sam raz na weekendowy śniadanie czy podwieczorek. Ten aromatyczny, domowy chleb, wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wspaniałym zapachem, który wypełni cały dom podczas pieczenia. Miod dodaje chlebowi niezwykłej głębi, a także lekkości, sprawiając, że ciasto jest wilgotne, ale nie zbyt ciężkie. Ten rodzaj chleba jest doskonałym towarzyszem różnych pasztetów, serów lub może stanowić bazę dla różnego rodzaju kanapek. Jedno jest pewne – chleb na miodzie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- Forma 25×11 cm
- Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki mieszanej – żytniej, orkiszowej, gryczanej
- 1 czubata łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 dag drożdży
- Tłuszcz do formy
- Mak do posypania wierzchu chleba
Chleb na miodzie – jak zrobić?
- Wykonanie: do miski wsypać mąki, sól, pokruszone drożdże. Miód wymieszać z ciepłą wodą, zalać mieszankę w misce, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć.
- Następnie wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki.
- Formę delikatnie natłuścić, wysypać mąką, przełożyć ciasto, wygładzić wilgotną ręką, posypać makiem, odstawić na około godzinę aż chleb urośnie.
- Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Chleb na miodzie – dodatkowe informacje
1. do ciasta można dodać ziarna słonecznika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb na ciemnym piwie
Następny przepis: Chleb na młodym zakwasie