chleb na drożdżach
Załóż swój fartuch i przygotuj się na wyjątkową przygodę z pieczeniem swojego własnego chleba na drożdżach! Przygotowanie swojskiego chleba drożdżowego jest prostsze, niż myślisz i korzystanie z tego szybkiego przepisu, jest doskonałym punktem wyjścia dla początkujących piekarzy. Z pewnością doświadczenie pieczenia chleba w domu wprowadzi ciepło i domowe zapachy do Twojej kuchni. Ten przepis na chleb drożdżowy jest sprawdzony i stanowi podstawę do eksperymentowania z różnymi dodatkami i smakami. Odkryj radość i satysfakcję płynącą z pieczenia własnego naprawdę dobrego chleba na drożdżach.
Składniki:
- (na dwie porcje chlebka)
1 kilogram mąki
25-30 gramów drożdży
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3,5 szklanki wody
dowolne dodatki
Chleb na drożdżach – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ścierczką i odstawić jeszcze na godzinę lub trochę więcej (piekę w dwóch krótkich keksówkach i wkładam do piekarnika wtedy, jak ciasto zapełni keksówkę prawie do równa). -
2.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Jeśli zacznie się przypiekać za mocno, można zmniejszyć temperaturę. Chleb jest upieczony wtedy, kiedy „stuka” od spod i z góry. po wyjęciu z pieca natychmiast wciągamy z blaszek i ustawiamy do góry spodem na 5 minut, żeby odparował. Następnie odwracamy i studzimy na kratce. Jeśli za długo zostawimy chleb do góry spodem, podczas krojenia będzie się odrywać skórka.
Porady – dodatkowe informacje
Oczywiście to jest przepis podstawowy, a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki, słonecznik, sezam, czarnuszkę, suszoną paprykę i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę więcej wody, bo chleb może wyjść suchy.
Tagidomowe
Piotr Zieliński
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb na ciemnym piwie
Następny przepis: Chleb na młodym zakwasie