Chleb mleczny
Jeżeli jesteś miłośnikiem domowych wypieków, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Chleb mleczny to smaczna alternatywa dla tradycyjnych bochenków chleba. Jego nazwa nawiązuje do jednego z głównych składników – mleka, które nadaje mu niepowtarzalnego, delikatnie słodkawego smaku. Chleb mleczny to propozycja dla każdego, a szczególnie dla tych, którzy cenią sobie proste, naturalne składniki i domowy smak. Ten rodzaj chleba jest nie tylko przepyszny, ale też doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak dżemy, sery czy wędliny.
admin
Składniki:
- 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
- 3/4 szklanki (100 g) mąki pełnoziarnistej
- 25 g drożdży
- 1,5 szklanki (320 ml) letniego mleka
- 30 g roztopionego masła
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Chleb mleczny – jak zrobić?
- W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru – odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję. Rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy aby przestygło. Podgrzewamy mleko i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Przelewamy drożdże, przysypujemy je mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, mleko i masło. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiamy do czasu aż samo zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne. Mi zajęło to około 5 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (60 min).
- Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy do foremki (długość 26 cm, szerokość 12 cm, wysokość 8 cm) wysmarowanej masłem i osypanej mąką.
- Chleb nacinamy wzdłuż nożem. Odstawiamy do podrośnięcia.
- Smarujemy jajkiem rozmąconym łyżką mleka lub samą wodą.
- Pieczemy przez 25 min w 210°C.
- Wyciągamy na kratkę, studzimy i zajadamy. Smacznego.
Chleb mleczny – dodatkowe informacje
wymiary foremki. długość 26 cm szerokość 12 cm wysokość 8 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb kukurydziany bezglutenowy
Następny przepis: Chleb na ciemnym piwie