Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Dzięki niskiej zawartości glutenów jest szczególnie polecany dla osób na diecie bezglutenowej. Chleb kukurydziany na sodzie jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, stanowiąc doskonałą propozycję na szybkie śniadanie czy podwieczorek dla całej rodziny. Drobnoziarnista struktura chleba sprawia, że jest on delikatny i lekkostrawny, dlatego chętnie jest podawany także najmłodszym. Pisząc ten przepis, zastanawialiśmy się, czy chleb kukurydziany jest zdrowy. W odpowiedzi prezentujemy przepis, w którym używamy jedynie naturalnych składników, podkreślających aromat i wartości odżywcze chleba kukurydzianego.

Składniki:

  • jajka 2
  • maślanka 2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mąka kukurydziana 2 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka

Chleb kukurydziany – jak zrobić?

  1. Jaja roztrzepać z maślanką. Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną, solą i cukrem. Dodawać przesianą mąkę do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Pokroić, podawać na gorąco.

Chleb kukurydziany – dodatkowe informacje

Chleb kukurydziany równie dobrze smakuje na zimno. Można podawać z nim kanapki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy)
Następny przepis: Chleb mieszany na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode