Chleb kukurydziany
Chleb kukurydziany to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Dzięki niskiej zawartości glutenów jest szczególnie polecany dla osób na diecie bezglutenowej. Chleb kukurydziany na sodzie jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, stanowiąc doskonałą propozycję na szybkie śniadanie czy podwieczorek dla całej rodziny. Drobnoziarnista struktura chleba sprawia, że jest on delikatny i lekkostrawny, dlatego chętnie jest podawany także najmłodszym. Pisząc ten przepis, zastanawialiśmy się, czy chleb kukurydziany jest zdrowy. W odpowiedzi prezentujemy przepis, w którym używamy jedynie naturalnych składników, podkreślających aromat i wartości odżywcze chleba kukurydzianego.
Składniki:
- jajka 2
- maślanka 2 szklanki
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- mąka kukurydziana 2 szklanki
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
Chleb kukurydziany – jak zrobić?
- Jaja roztrzepać z maślanką. Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną, solą i cukrem. Dodawać przesianą mąkę do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Pokroić, podawać na gorąco.
Chleb kukurydziany – dodatkowe informacje
Chleb kukurydziany równie dobrze smakuje na zimno. Można podawać z nim kanapki.
Tagikukurydziane
Piotr Zieliński
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy)
Następny przepis: Chleb mieszany na zakwasie