Chleb codzienny z czarnuszką

Chleb codzienny z czarnuszką

Chleb codzienny z czarnuszką to propozycja dla amatorów pieczywa domowego. Ten niezwykle aromatyczny chleb z dodatkiem czarnuszki, jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Czarnuszka to cenione źródło wielu witamin i zdrowych tłuszczy. Nadaje pieczywu lekko ostrawy smak. W połączeniu z drożdżami, tworzy niebanalny duet, który roztacza w kuchni niepowtarzalny zapach. Pochodząca ze Wschodu czarnuszka, dzięki swoim leczniczym właściwościom, od wieków była wykorzystywana w medycynie naturalnej. Teraz ten smakobójca zagościł w naszych kuchniach. Codzienny chleb z czarnuszką, to doskonała propozycja na codzienne śniadanie.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 750
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • czubata łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki czarnuszki

Chleb codzienny z czarnuszką – jak zrobić?

  1. Robimy rozczyn.

    Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko (temp. do 30 °C), wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.

  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i „przebijamy”, czyli chwilę wyrabiamy. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Formujemy kulę i przekładamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku i smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę.

    Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 50 minut.

    Chleb z czarnuszką gotowy!

Chleb codzienny z czarnuszką – dodatkowe informacje

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe (odpowiednia temp. do 30 °C). Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C. Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: chleb cebulowy
Następny przepis: Chleb drożdżowy z ziarnami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode