Chipsy chlebowe
Oto przepis na domowe chipsy chlebowe – zdrową i smaczną alternatywę dla typowych przekąsek, pełnych sztucznych dodatków. Te chrupki chlebowe to doskonały zamysł na wykorzystanie nieco przekwitłego pieczywa i są idealną propozycją na przyjęcie, rodzinne spotkanie lub po prostu jako przekąska do serialu. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że przepis ten jest świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto szuka pomysłu na smaczne, domowe chipsy. Bez wątpienia, chipsy chlebowe trafią w gusta zarówno miłośników tradycyjnych przekąsek, jak i tych, którzy stawiają na zdrowe alternatywy.
admin
Składniki:
- Dwie bagietki pszenne (po ok. 100g)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- Przyprawa do pizzy
- Bazylia
- Pół szklanki oleju
- Pół łyżeczki soli
Chipsy chlebowe – jak zrobić?
- Cebulę posiekaj, czosnek przepuść przez praskę a następnie połącz i razem zmiksuj na gładką masę np. za pomocą blendera. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Bagietkę pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 mm.
- Krążki smaruj z dwóch stron i układaj na blasze wyłożonej folią aluminiową.
- Piecz 5 minut w temp 150C. By były równomiernie przyrumienione należy je odwrócić i ponownie wstawić do piekarnika.
Chipsy chlebowe – dodatkowe informacje
Świetnie smakują z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chipsy Chicharron
Następny przepis: Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską