Chipsy Chicharron
Odkryj huczne smaki, które oferują chipsy chicharron. To smażone skórki wieprzowe przypomną Ci beztroskie wieczory w rodzinnej karczmie. Tajemnica tego przepisu leży właśnie w nich – autentycznych, chrupiących świńskich skórkach, które są źródłem głębokiej, wielowymiarowej nuty smakowej. To klasyk latynoskiej kuchni, zwłaszcza popularny w Meksyku, może być zasmakowaniem dalekich podróży lub kulinarnym wprowadzeniem do pikantnych, jej smaków. Chicharron to również fantastyczna przekąska do piwa, która z powodzeniem zastąpi tradycyjne chipsy. Skórki wieprzowe to prostota składników, która się przekłada na intensywność doznań smakowych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- skórki wieprzowe
- sól
- olej
Chipsy chicharron – jak zrobić?
- Skórki wieprzowe należy pokroić w paski i oczyścić z tłuszczu. Następnie w garnku z wodą i solą do smaku gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć z wody.
- Następnie studzimy i należy pokroić skórki na dość cienkie paski. Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do owoców. U mnie padło na piekarnik z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach w temperaturze 100 stopni. Około 1.5-2 godzin. Suszymy do momentu aż skórki zrobią się twarde. Teraz wysuszone skórki dodatkowo osuszam papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
- Rozgrzewamy olej i smażymy małymi partiami. Skórki wieprzowe pęcznieją bardzo szybko. Podczas smażenia w głębokim oleju dobrze jest je zanurzać np. łyżką cedzakową w oleju, aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy celem zebrania resztek tłuszczu. SMACZNEGO!
Słowa kluczowe: smażone skórki wieprzowe, świńskie skórki, chicharron, skórki wieprzowe
Chipsy Chicharron – dodatkowe informacje
Można doprawić solą lub innymi przyprawami.