Chińszczyzna z ryżem

Chińszczyzna z ryżem

Chińszczyzna z ryżem to wyjątkowe danie, które wprowadzi odrobinę orientalnej egzotyki do naszej kuchni. Prosto, szybko, smacznie – tak w trzech słowach można opisać ten przepis. Chińszczyzna z ryżem to spektakularne połączenie smaków, kolorów i aromatów, które przeniesie Cię wprost do serca Pekinu. Głównym składnikiem jest tu wyśmienite mięso z kurczaka oraz pikantne przyprawy. W połączeniu z ryżem tworzy danie sycące, ale nie ciężkie. Idealne na obiad czy kolację, ale także jako domowy fast-food. Odkryj tajemnice kuchni chińskiej i zacznij gotować jak prawdziwy szef kuchni.

Składniki:

  • 1 podwójna piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw (mrożona)
  • Przyprawa do potraw chińskich (Fix Knorr)
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 torebki ryżu
  • Sos sojowy
  • ½ szklanka wody
  • Olej
  1. Jak zrobić chińszczyznę z ryżem:
  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą zrobioną z sosu sojowego, pieprzu i soli. Odstawiamy na 20 min. do lodówki.
  3. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dorzucając kostkę rosołową.
  4. Warzywa dusimy na wodzie, na wolnym ogniu – aż zmiękną.
  5. Kurczaka podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju, dodając przyprawę do potraw chińskich.
  6. Następnie wszystko razem mieszamy i podajemy.

Chińszczyzna z ryżem – dodatkowe informacje

Pyszne na ciepło i zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym
Następny przepis: Chipsy Chicharron

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode