Chińszczyzna z ryżem
Chińszczyzna z ryżem to wyjątkowe danie, które wprowadzi odrobinę orientalnej egzotyki do naszej kuchni. Prosto, szybko, smacznie – tak w trzech słowach można opisać ten przepis. Chińszczyzna z ryżem to spektakularne połączenie smaków, kolorów i aromatów, które przeniesie Cię wprost do serca Pekinu. Głównym składnikiem jest tu wyśmienite mięso z kurczaka oraz pikantne przyprawy. W połączeniu z ryżem tworzy danie sycące, ale nie ciężkie. Idealne na obiad czy kolację, ale także jako domowy fast-food. Odkryj tajemnice kuchni chińskiej i zacznij gotować jak prawdziwy szef kuchni.
admin
Składniki:
- 1 podwójna piersi z kurczaka
- 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw (mrożona)
- Przyprawa do potraw chińskich (Fix Knorr)
- Sól
- Pieprz
- 1 kostka rosołowa
- 2 torebki ryżu
- Sos sojowy
- ½ szklanka wody
- Olej
- Jak zrobić chińszczyznę z ryżem:
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą zrobioną z sosu sojowego, pieprzu i soli. Odstawiamy na 20 min. do lodówki.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dorzucając kostkę rosołową.
- Warzywa dusimy na wodzie, na wolnym ogniu – aż zmiękną.
- Kurczaka podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju, dodając przyprawę do potraw chińskich.
- Następnie wszystko razem mieszamy i podajemy.
Chińszczyzna z ryżem – dodatkowe informacje
Pyszne na ciepło i zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym
Następny przepis: Chipsy Chicharron