Chiński makaron ciągniony zrobiony w domu
Odkryj egzotyczne smaki wschodniej kuchni dzięki temu unikalnemu przepisowi na chiński makaron ciągniony. Ten przepis pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak Chin bez konieczności opuszczania Twojego domu. W składnikach znajduje się wszystko, co potrzebujesz, aby stworzyć ten pyszny makaron z oryginalną, chińską nutą. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chiński makaron w domu, ten przepis jest dla Ciebie doskonały. Jest on mniej skomplikowany, niż może się wydawać, a wynik końcowy z pewnością Cię mile zaskoczy. Przygotuj się na kulinarną przygodę – spróbuj zrobić domowy chiński makaron!
admin
Składniki
- Składniki do ciasta:
- 4 miarki mąki pszennej (miarką może być kubek, szklanka)
- 1-1/2 miarki wody (miarką może być kubek lub szklanka, ważne żeby stosować cały czas już obrane naczynie)
- 1/2 łyżeczki soli
- Składnik dodatkowy dodany w trakcie wyrabiania ciasta – olej
Chiński makaron ciągniony zrobiony w domu – jak zrobić?
- Do miski dajemy mąkę, sól, robiąc dołek wlewamy po trochę wody, cały czas mieszając. Następnie wyrabiamy ciasto rękami. Dajemy tyle wody, żeby uformować kulkę ciasta.
- Całość odstawiamy na 5-15 minut (ja odstawiłam na 15 minut, choć w oryginalnym przepisie było 5 minut).
- Ciasto zagniatamy ponownie (nie dosypujemy wody). Lekko ciągniemy, zginamy na pół i zagniatamy.
- Dajemy ciastu odpocząć około 15 minut.
- Ciasto ugniatamy (nie dodajemy mąki!!), ciągniemy, zginamy na pół i znowu zagniatamy.
- Ciasto odstawiamy na około 15 minut.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części nożem.
- Każdą z części spłaszczamy i rozciągamy dłońmi na blacie.
- Na każdej z nich dajemy trochę oleju (rozsmarowujemy).
- Dajemy ciastu odpocząć około 15 minut.
- Każdą z części ja ukroiłam wzdłuż nożem na 3 części.
- Poszczególną część bierze się do góry i w powietrzu staramy się rozerwać wszystko od góry ciągnąc na dół, stąd nazwa makaronu – ciągniony.
- Ciasto leżakuje około 5 minut.
- Do posolonej wody z dodatkiem łyżki oleju jak woda się będzie gotowała wrzucamy makaron.
- Jak wypłynie, chwilę jeszcze gotujemy.
- Najlepiej na koniec dodać makaron do wcześniej przygotowanego sosu.
Słowa kluczowe: makaron chiński jak zrobić, chiński kubek przepis
Chiński makaron ciągniony zrobiony w domu – dodatkowe informacje
Jeśli ciasto się lepi, nie zrażaj się tym i nie podsypuj mąką. Po chwili ugniatania ta właściwość się zmieni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chińska Zupa cebulowa z jajkiem
Następny przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym