Chiński makaron ciągniony zrobiony w domu

Chiński makaron ciągniony zrobiony w domu

Odkryj egzotyczne smaki wschodniej kuchni dzięki temu unikalnemu przepisowi na chiński makaron ciągniony. Ten przepis pozwoli Ci poczuć prawdziwy smak Chin bez konieczności opuszczania Twojego domu. W składnikach znajduje się wszystko, co potrzebujesz, aby stworzyć ten pyszny makaron z oryginalną, chińską nutą. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chiński makaron w domu, ten przepis jest dla Ciebie doskonały. Jest on mniej skomplikowany, niż może się wydawać, a wynik końcowy z pewnością Cię mile zaskoczy. Przygotuj się na kulinarną przygodę – spróbuj zrobić domowy chiński makaron!

Składniki

  • Składniki do ciasta:
  • 4 miarki mąki pszennej (miarką może być kubek, szklanka)
  • 1-1/2 miarki wody (miarką może być kubek lub szklanka, ważne żeby stosować cały czas już obrane naczynie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Składnik dodatkowy dodany w trakcie wyrabiania ciasta – olej

Chiński makaron ciągniony zrobiony w domu – jak zrobić?

  1. Do miski dajemy mąkę, sól, robiąc dołek wlewamy po trochę wody, cały czas mieszając. Następnie wyrabiamy ciasto rękami. Dajemy tyle wody, żeby uformować kulkę ciasta.
  2. Całość odstawiamy na 5-15 minut (ja odstawiłam na 15 minut, choć w oryginalnym przepisie było 5 minut).
  3. Ciasto zagniatamy ponownie (nie dosypujemy wody). Lekko ciągniemy, zginamy na pół i zagniatamy.
  4. Dajemy ciastu odpocząć około 15 minut.
  5. Ciasto ugniatamy (nie dodajemy mąki!!), ciągniemy, zginamy na pół i znowu zagniatamy.
  6. Ciasto odstawiamy na około 15 minut.
  7. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części nożem.
  8. Każdą z części spłaszczamy i rozciągamy dłońmi na blacie.
  9. Na każdej z nich dajemy trochę oleju (rozsmarowujemy).
  10. Dajemy ciastu odpocząć około 15 minut.
  11. Każdą z części ja ukroiłam wzdłuż nożem na 3 części.
  12. Poszczególną część bierze się do góry i w powietrzu staramy się rozerwać wszystko od góry ciągnąc na dół, stąd nazwa makaronu – ciągniony.
  13. Ciasto leżakuje około 5 minut.
  14. Do posolonej wody z dodatkiem łyżki oleju jak woda się będzie gotowała wrzucamy makaron.
  15. Jak wypłynie, chwilę jeszcze gotujemy.
  16. Najlepiej na koniec dodać makaron do wcześniej przygotowanego sosu.

Słowa kluczowe: makaron chiński jak zrobić, chiński kubek przepis

Chiński makaron ciągniony zrobiony w domu – dodatkowe informacje

Jeśli ciasto się lepi, nie zrażaj się tym i nie podsypuj mąką. Po chwili ugniatania ta właściwość się zmieni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chińska Zupa cebulowa z jajkiem
Następny przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode