Cheddar z masłem – potted cheese
Cheddar z masłem, znany również jako potted cheese, to tradycyjny brytyjski przepis, który stanowi doskonały dodatek do kanapek, a także świetnie sprawdza się jako dip do warzyw i krakersów. Intensywny smak tego specjału pochodzi z połączenia ostrego sera cheddar i kremowego masła. Prostota składników nie przekłada się jednak na monotonię smaku – cheddar z masłem zaskakuje swoją głębią. To doskonała propozycja dla miłośników serów, szukających nowych kulinarnych doświadczeń. A dzięki swojej uniwersalności, potted cheese można wykorzystać na co dzień, jak i na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- 250 g sera Cheddar
- 75 g miękkiego, niesolonego masła, i odrobina do roztopienia
- 1/4 – 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, najlepiej angielskiej (do smaku)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 30 ml (2 łyżki) sherry
- pieprz
- natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania Cheddar z masłem – potted cheese – jak zrobić?
- Pokroić ser cheddar na kawałki i włożyć do malaksera. Zmiksować na małe kawałeczki.
- Dodać masło, musztardę, gałkę muszkatołową i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać sherry i dokładnie wymieszać. Łyżeczką przełożyć masę do małej miseczki zostawiając ok 1 cm na polanie masłem.
- Roztopić trochę masła na małej patelni, na bieżąco usuwać pojawiającą się podczas smażenia pianę.
- Polać ser masłem tak, żeby całkowicie był przykryty i wstawić do lodówki aż całość się ładnie zetnie. Przed podaniem przybrać pietruszką. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Próbowałam zrobić pastę z serem cheddar z masłem, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko. Przed jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła.