Chatka - ciasto bez pieczenia

Chatka – ciasto bez pieczenia

To idealny przepis na ciasto dla każdego, kto nie chce lub nie ma możliwości pieczenia! Poznaj wspaniały i łatwy przepis na ciasto „Chatka” – przysmak, który z pewnością przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Co więcej, ten ekspresowy przepis ne wymaga dużej ilości składników ani pracy w kuchni, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący! Ciasto „Chatka” to wilgotna i ciężka, ale jednocześnie lekka i delikatna masa cukiernicza! Ten niebywały deser jest pełen mocy kakaowych smaków, które z pewnością zadowolą wszystkich miłośników słodkości. Przygotuj swoją „Chatkę” i pozwól się uwieść jej wyjątkowemu smakowi!

Składniki:

  • 36 sztuk maślanych herbatników
  • 150 g masła 82%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • Polewa:
  • 80 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie możecie dać mleczną)
  • kilka łyżek mleka
  • 1/2 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe (do posypania)

Chatka – ciasto bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Ser zmielić w maszynce minimum dwukrotnie, lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać po łyżce sera cały czas ubijając. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
  2. Herbatniki wyłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 6 sztuk, jeden koło drugiego.
  3. Na herbatnikach wysmarować jasną masę i przykryć kolejną warstwą herbatników w ten sam sposób (3 rzędy po 6 sztuk). Na warstwę herbatników wyłożyć masę z kakao.
  4. Pierwszy i trzeci rząd herbatników złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  5. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady – dodatkowe informacje

W środek ciasta chatka można włożyć pokrojone truskawki lub paski zastygniętej galaretki. Ciasto chatka zachowa właściwy kształt jeśli ser będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Przepis na ciasto chatka bez pieczenia zaleca użycie twarogu zmielonego samodzielnie lub sprawdzonego, gotowego ale gęstego sera mielonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Charlotte russe
Następny przepis: Chatka dla niejadka - śniadaniowy domek dla dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode