Charlotte russe
Charlotte russe to tradycyjne, delikatne ciasto creamowe, które swoim urokiem potrafi skusić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nazwane na cześć żony cara Aleksandra I – Charlotte, to jedno z najpopularniejszych słodkości na rosyjskich stołach.  Znakomity deser, który zaspokoi pragnienie smaku i jest doskonałym zakończeniem każdej kolacji, imprezy czy święta. Składniki takie jak biszkopty, śmietana i żelatyna tworzą cudowną harmonię smaków. Czasem zaskakuje dodatkiem owoców, które dodają mu lekkości i świeżości. Jego wyjątkowa konsystencja i delikatność z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. Ciesz się smakiem klasycznego charlotte ciasta na swój sposób.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 100 g biszkoptów wzdłuż (na boki)
 - Spód:
 - 7-8 biszkoptów wzdłuż
 - 2 łyżki esencji kawowej
 - opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
 - Warstwa czekoladowa:
 - 400 g słodkiej śmietanki
 - 150 g czekolady mlecznej
 - 1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno
 - Warstwa wiśniowa:
 - 400 g mrożonych wiśni z pestkami (350 g jeśli są bez pestek)
 - 1 galaretka czerwona (opak. na 375 ml wody) rozpuszczona w 200 ml wrzątku
 - 1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno
 - Wartswa śmietankowa:
 - 200 g słodkiej śmietanki
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 1 śmietan-fix
 - Dekoracja:
 - 2 kostki białej czekolady
 - 2 kostki mlecznej lub kawowej czekolady
 
Charlotte russe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 
      1.
Dzień wcześniej – najlepiej wieczorem – zagotuj 400 g słodkiej śmietanki, zestaw z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Odstaw by się rozpuściła, potem wymieszaj a jak trochę przestygnie wstaw na całą noc do lodówki. Jeśli śmietana nie będzie dobrze schłodzona nie ubije się. - 
      2.
Przygotuj duży dekoracyjny talerz i metalową obręcz (można użyć formy z dnem) o śred. 18 cm. Na dno pokrusz biszkopty, ale nie na miazgę, mogą być większe kawałki, naponczuj lekko kawą (możesz ją uprzednio lekko posłodzić, ale nie jest to konieczne). - 
      3.
Boki wyłóż biszkoptami, cukrowaną stroną do obręczy. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na sztywno. Odejmij z 4 łyżki i rozpuść w tym 1 łyżkę żelatyny, wmieszaj ją intensywnie, potem dodaj do całości. Śmietanę wyłóż na spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki do stężenia, ok. 1-2 godziny. - 
      4.
Wiśnie przełóż do garnuszka, gotuj na wolnym ogniu, aż będą się rozpadać, często mieszając. Jeśli są z pestkami koniecznie przetrzyj je przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli wiśnie są bez pestek należy je tylko zblendować. - 
      5.
Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw. Jak zacznie gęstnieć wymieszaj ją z musem z wiśni. Dodaj też 1 łyżkę żelatyny (rozpuszczalna na zimno) i wymieszaj intensywnie. Masę wylej na zastygłą warstwę czekoladową. Wstaw do lodówki by masa wiśniowa zastygła na ok. 1-2 godziny. - 
      6.
Słodką śmietankę – 200 g ubij, pod koniec dodaj cukier i śmietan fix. Szprycą wyciskaj rozetki bezpośrednio na cieście. - 
      7.
Czekolady zetnij nożykiem by powstały płatki. Posyp ciasto. Ciasto przed krojeniem dobrze jest jeszcze schłodzić. Torcik można dekoracyjnie przewiązać wstążką, zdejmujemy ją przy krojeniu tortu. 
Charlotte russe – dodatkowe informacje
Klasyczna Charlotte russe to forma ciasta bez pieczenia. Pyszny krem lub kilka warstw kremów zastygłych w formie z biszkoptów, najczęściej są to podłużne biszkopty tzw. ladyfinger.






