Chałwowiec z bezami
Chałwowiec z bezami to wyśmienity deser, który kusi nie tylko swym delikatnym i słodkim smakiem, ale również oryginalnym wyglądem. Ta ręcznie robiona słodycz łączy w sobie lekkość i kruchość bezy z intensywnymi nutami chałwy. Przepis na chałwowiec jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalistycznej wiedzy cukierniczej, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Idealny na różnego rodzaju uroczystości, pikniki czy spotkania z przyjaciółmi. Przekonaj się sam i odkryj prawdziwą słodycz chałwowiec z bezami!
admin
Składniki:
- Chałwa waniliowa – 30 dag
- Budynie śmietankowe – 3
- Masło – 1 i ½ kostki
- Gorzka czekolada – 1
- Czekolada mleczna – ¾
- Bez – 20 dag
- Spirytus – odrobina
- Biszkopty:
- Jajka – 6
- Cukier – 1 szklanka
- Mąka pszena – 1 szklanka
- Mąka ziemniaczana – ½ szklanki
Chałwowiec z bezami – jak zrobić?
- Robiąc biszkopt należy: białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pod koniec dodać cukier, ciągle ubijając oraz dołożyć po kolei żółtka. Przesianą mąkę delikatnie wmieszać do ciasta. Piec 40 min w pierniku nagrzanym do 180 stopni.
- Krem: Ugotować 3 budynie w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu (najlepiej z 1,5 l mleka). Po ostudzeniu dodać do utartego wcześniej masła – budyń, a także dolać trochę spirytusu.
- Masę podzielić na 2 części. Do pierwszej z nich dodać pokrojoną a następnie zmiksowaną chałwę. Z kolei do drugiej części kremu dołożyć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
- Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Układać kolejno warstwami:
- Pierwsza warstwa- biszkopt, następnie masa z chałwy a na niej bezy, kolejno -masa z czekolady na samym końcu znów biszkopt.
- Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować polewą czekoladową lub lukrem, według uznania.
Słowa kluczowe: chałwowiec z bezami, chałwowiec z bezami
Chałwowiec z bezami – dodatkowe informacje
1. Budyń należy ugotować w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu, po to aby uzyskać gęstą konsystencję. Jednak jeśli pomimo tego, krem okaże się za rzadki można dodać 1-2 płaskie łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. 2. Krem czekoladowy będzie bardziej ciemny gdy dosypiemy 1-2 łyżeczki kakao. 3. Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień.