Chałwowiec z bezami

Chałwowiec z bezami

Chałwowiec z bezami to wyśmienity deser, który kusi nie tylko swym delikatnym i słodkim smakiem, ale również oryginalnym wyglądem. Ta ręcznie robiona słodycz łączy w sobie lekkość i kruchość bezy z intensywnymi nutami chałwy. Przepis na chałwowiec jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalistycznej wiedzy cukierniczej, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Idealny na różnego rodzaju uroczystości, pikniki czy spotkania z przyjaciółmi. Przekonaj się sam i odkryj prawdziwą słodycz chałwowiec z bezami!

Składniki:

  • Chałwa waniliowa – 30 dag
  • Budynie śmietankowe – 3
  • Masło – 1 i ½ kostki
  • Gorzka czekolada – 1
  • Czekolada mleczna – ¾
  • Bez – 20 dag
  • Spirytus – odrobina
  • Biszkopty:
  • Jajka – 6
  • Cukier – 1 szklanka
  • Mąka pszena – 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana – ½ szklanki

Chałwowiec z bezami – jak zrobić?

  1. Robiąc biszkopt należy: białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pod koniec dodać cukier, ciągle ubijając oraz dołożyć po kolei żółtka. Przesianą mąkę delikatnie wmieszać do ciasta. Piec 40 min w pierniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Krem: Ugotować 3 budynie w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu (najlepiej z 1,5 l mleka). Po ostudzeniu dodać do utartego wcześniej masła – budyń, a także dolać trochę spirytusu.
  3. Masę podzielić na 2 części. Do pierwszej z nich dodać pokrojoną a następnie zmiksowaną chałwę. Z kolei do drugiej części kremu dołożyć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  4. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Układać kolejno warstwami:
    • Pierwsza warstwa- biszkopt, następnie masa z chałwy a na niej bezy, kolejno -masa z czekolady na samym końcu znów biszkopt.
  5. Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować polewą czekoladową lub lukrem, według uznania.

Słowa kluczowe: chałwowiec z bezami, chałwowiec z bezami

Chałwowiec z bezami – dodatkowe informacje

1. Budyń należy ugotować w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu, po to aby uzyskać gęstą konsystencję. Jednak jeśli pomimo tego, krem okaże się za rzadki można dodać 1-2 płaskie łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. 2. Krem czekoladowy będzie bardziej ciemny gdy dosypiemy 1-2 łyżeczki kakao. 3. Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chałka z nutellą
Następny przepis: Charlotte russe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode