Chałka z nutellą

Chałka z nutellą

Zanurz się w słodki świat deserów z naszą chałką z Nutellą. Ta miękka, puszysty pieczywo pełne jest niesłabnącego aromatu klasycznej chałki, połączonej z rozkosznym, czekoladowym smakiem Nutelli. Ta niecodzienna wariacja jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich wielbicieli słodkości, ale także doskonale sprawdzi się jako oryginalna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Wyjątkowy, słodki smak chałki z Nutellą z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zachęcamy do sprobowania tego smakowitego i niezwykle prostej w przygotowaniu wypieku.

Składniki:

  • CHAŁKA Z NUTELLĄ
  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 400 g mąki tortowej
  • 180 ml mleka, ciepłego
  • 25 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • DODATKOWO:
  • 200 g nutelli
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka
  • orzechy laskowe, zmielone (opcjonalnie)

Chałka z nutellą – jak zrobić?

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, roztopione masło, olej oraz zaczyn. Zdjęcia krok po kroku na blogu ilovebake.pl
  2. Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 -1,5 godz.).
  3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy na długość około 40 cm i szerokość około 30 cm.
  4. Ciasto smarujemy nutellą, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów (możemy obsypać zmielonymi orzechami laskowymi).
  5. Zwijamy w rulonik zaczynając od węższej strony.
  6. Ciasto przekrawamy wzdłuż nożem zostawiając na górze około 1-2 cm przestrzeni.
  7. Jedną część ciasta przeplatamy przez drugą.
  8. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia.
  9. Przed pieczeniem smarujemy tylko kawałki ciasta bez nutelli jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  10. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 25 min, aż skórka się zarumieni.

Chałka z nutellą – dodatkowe informacje

http://ilovebake.pl/2015/10/14/chalka-z-nutella/


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: chałka okrągła
Następny przepis: Chałwowiec z bezami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode