chałka okrągła

chałka okrągła

Chciałbyś samodzielnie upiec okrągłą chałkę, taką jakie można często spotkać na żydowskim stole? Ten przepis jest dla Ciebie. Chałka przypomina bułkę, chociaż jest bardziej sycąca i ma specyficzny, słodkawy smak. Jej najważniejszym elementem jest zaplatanie i zawijanie, które nadaje jej charakterystycznego kształtu. W przepisie tym zostaniesz przeprowadzony przez cały proces, a także dowiesz się, jak skomponować wszystkie składniki tak, aby uzyskać idealny smak i konsystencję. Naucz się, jak zaplatać chałkę, aby sprostać tradycji i uczynić Twój stół jeszcze bardziej wyjątkowym.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 gramów roztopionego, schłodzonego masła
  • 20 gramów drożdzy
  • 70 gramów cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • do posmarowania: 1 rozkłócone jajo + 2 łyżki mleka
  • do posypania ewentualnie mak lub sezam

Chałka okrągła – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 123 1.
    Drożdże mieszamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy z solą, cukrem waniliowym i resztą cukru zwykłego, dodajemy masło, jajo, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w misce do podwojenia objętości. Następnie krótko zagniatamy, ciasto dzielimy na 4 równe części.
  2. 123 2.
    Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości około 40 cm.
  3. 123 3.
    Następnie ułożyć po dwa wałki na krzyż, przeplatając je naprzemiennie.
  4. 123 4.
    Następnie należy przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok.
  5. 123 5.
    W taki sposób przełożyć następne 3 wałki leżące niżej z pozostałych stron. (Zawsze mamy mieć po 2 wałki z każdej strony).
  6. 123 6.
    Tak postępować dalej, przekładając zawsze wałki leżące niżej nad wałki leżące obok.
  7. 123 7.
    Zaplatać, aż wałki się skończą. Pozostałe końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
    Chałeczkę przenieść na papier do pieczenia, odstawić na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować jajem z mlekiem. Można posypać ją ziarenkami.
    Piec około 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto – brązowo.

chałka okrągła – dodatkowe informacje

Po wyrastaniu ciasta w misce porządnie zagniećmy (odgazujmy) ciasto. Czynności powinnyśmy wykonywać w miarę sprawnie, bo dobrze zagniecione ciasto będzie nam szybko rosło. Nie przekraczajmy czasu „puszenia” się ciasta po uformowaniu. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Studzimy najlepiej na kratce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chałka na słodko
Następny przepis: Chałka z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode