Chałka na słodko

Chałka na słodko

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na słodką chałkę! Przygotowanie tego wypieku jest prawdziwą sztuką, ale z naszym przepisem proces ten stanie się prostszy niż myślisz. Ciasto z czerstwej chałki to idealny pomysł na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa, które nadal ma wiele do zaoferowania. Ta wspaniała chałka na słodko to doskonały pomysł na pyszne śniadanie, deser lub dodatek do popołudniowej kawy. Wybierając ten przepis, zapewniasz sobie i bliskim prawdziwą ucztę smaków. Daj się oczarować jej delikatnością, puszystością i kuszącym aromatem.

Składniki:

  • czerstwa chałka – 1 szt
  • jajko – 2 szt
  • mleko – 125 ml
  • olej do smażenia – 250 ml
  • sól – 1 szczypta
  • DODATKOWO:
  • dżem / miód

Chałka na słodko – jak zrobić?

  1. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli.
  2. Chałkę kroimy na kromki.
  3. Obtaczamy w masie jajecznej.
  4. Smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
  5. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Chałka na słodko – dodatkowe informacje

To samo możesz zrobić z dowolnym czerstwym pieczywem.
Dodając paprykę, pieprz do masy jajecznej, zrobisz wersję na ostro.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa
Następny przepis: chałka okrągła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode