Chałka na słodko
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na słodką chałkę! Przygotowanie tego wypieku jest prawdziwą sztuką, ale z naszym przepisem proces ten stanie się prostszy niż myślisz. Ciasto z czerstwej chałki to idealny pomysł na wykorzystanie kilkudniowego pieczywa, które nadal ma wiele do zaoferowania. Ta wspaniała chałka na słodko to doskonały pomysł na pyszne śniadanie, deser lub dodatek do popołudniowej kawy. Wybierając ten przepis, zapewniasz sobie i bliskim prawdziwą ucztę smaków. Daj się oczarować jej delikatnością, puszystością i kuszącym aromatem.
admin
Składniki:
- czerstwa chałka – 1 szt
- jajko – 2 szt
- mleko – 125 ml
- olej do smażenia – 250 ml
- sól – 1 szczypta
- DODATKOWO:
- dżem / miód
Chałka na słodko – jak zrobić?
- W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli.
- Chałkę kroimy na kromki.
- Obtaczamy w masie jajecznej.
- Smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
- Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Chałka na słodko – dodatkowe informacje
To samo możesz zrobić z dowolnym czerstwym pieczywem.
Dodając paprykę, pieprz do masy jajecznej, zrobisz wersję na ostro.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa
Następny przepis: chałka okrągła