Cepeliny (kartacze) jak dawniej
Zanurzmy się w smakach kuchni naszych babć i przygotujmy Cepeliny (kartacze) jak dawniej – jedno z najbardziej tradycyjnych i kochanych dań polskiej kuchni. Cepeliny, regionalna potrawa litewska i podlaska, to wyjątkowe, mięsne kluski, które przekazują uczucie pełnego domowego ciepła i satysfakcji. To przepis, który przypomina o wartościach domowej, staropolskiej kuchni, koncentruje się na prostocie, ale zachwyca wyrafinowanym smakiem. Bez względu na to, czy przygotowujesz cepeliny z mięsem mielonym, czy wybierasz inną opcję – ten przepis z pewnością przypomni ci dom, jednocześnie oferując realny smak nostalgii.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto ziemniaczane:
- 2,5 kg dużych ziemniaków
- ok. 600 – 700 g ziemniaków ugotowanych przestudzonych
- 5 płaskich łyżek mączki ziemniaczanej
- sól
- nadzienie:
- ok. 800 g łopatki wieprzowej
- ok. 200 g boczku świeżego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 2 namoczone i odciśnięte bułki
- 3 większe pokrojone w kostkę i zrumienione na smalcu cebule
- 3 – 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- sól i świeżo mielony pieprz
- okrasa:
- 300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- smalec do smażenia wg uznania
Cepeliny (kartacze) jak dawniej – jak zrobić?
- 1. Najpierw przygotować nadzienie. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia, wyrobić dokładnie dodając zimną wodę, później odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Gotowy farsz wstawić do lodówki.
- 2. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, wylać na sito wyłożone bawełnianą ściereczką, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku. W tym czasie zmielić ugotowane ziemniaki, dodać do tych odciśniętych, wsypać mąkę ziemniaczaną i sól, krótko wyrobić jednolitą masę. Ciasto powinno być miękkie ale jednocześnie takie, aby nie kleiło się do rąk.
- 3. Całość podzielić na mniej więcej jednakowe, nie za wielkie porcje, każdą rozpłaszczać w dłoni, nadziewać porcją mięsa i dokładnie sklejać.
- 4. Obtaczać w zwykłej mące, formując podłużny kształt cepelina.
- 5. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować aż do wypłynięcia i jeszcze z 8 – 10 minut.
- 6. Od razu wykładać na talerze, polać obficie okrasą.
Cepeliny (kartacze) – dodatkowe informacje
Cepeliny również dobrze smakują polane sosem pieczeniowym lub pieczarkowym.