Cebulaczki

Cebulaczki

Nazywane są „Cebulaczkami” i są prostą i pyszną alternatywą dla klasycznych przekąsek. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie cebuli w zupełnie nowy, wyjątkowy sposób. Te chrupiące, złote kawałki cebuli, otoczone cienkim, kruchym ciastem to prawdziwa uczta smakowa, której nie da się łatwo zapomnieć. Domowa wersja tego popularnego dania nie zawiedzie miłośników ostrzejszych smaków. Ta apetyczna przekąska, zaskakujące połączenie gorzkawej cebuli z chrupiącą panierką, to doskonały wybór na wieczór przy filmie lub grę planszową. Prościej nie można! Stańcie więc przed kolejnym kulinarnym wyzwaniem i odkryjcie sekret cebulaczków.

Składniki:

  • ciasto:
  • 50 dag białego sera
  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki soli
  • farsz:
  • cebule 6-8 (w zależności od ich wielkości)
  • pieprz
  • sól
  • zioła
  • dodatkowo:
  • przyprawa do pizzy

Cebulaczki – jak zrobić?

  1. Z podanych składników na ciasto wyrobić gładkie ciasto (jeśli twaróg jest bardziej wilgotny wtedy trzeba dać więcej mąki). Gotowe ciasto uformować w kulę i odstawić na min. 30 minut do lodówki.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, doprawić solą i pieprzem (dość solidnie, cebulaczki mają mieć wyrazisty smak). Po usmażeniu i doprawieniu dodać nieco bułki tartej (tak na oko) aby zagęścić nieco cebulkę.
  3. Schłodzone ciasto, rozwałkowywać na grubość ok 0,5cm po czym wykrawać dużym kubkiem koła, napełniać farszem i zlepiać jak pierożki.
  4. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawą do pizzy.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut, aż cebulaczki będą pięknie rumiane.

Cebulaczki – dodatkowe informacje

Smakuje wyśmienicie w towarzystwie czerwonego barszczu lub z sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CAVATELLI -domowy makaron z południa Włoch
Następny przepis: Cebulanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode