Caprese z bazylią i pesto

Caprese z bazylią i pesto

Sałatka Caprese z bazylią i pesto to kwintesencja włoskiej kuchni. Oferuje soczyste pomidory, delikatną mozzarellę i intensywną bazylię w harmonijnym połączeniu z aromatycznym pesto. Jest to tradycyjne danie, którego jednocześnie prostota i bogactwo smaków sprawiają, że jest idealne jako lekka przekąska, dodatek do grillowanych dań albo eleganckie danie na specjalną okazję. Ta wersja klasycznego caprese dodatkowo wzbogacona jest o nutę pesto, co nadaje mu charakterystycznego, a zarazem niepowtarzalnego smaku. Spróbuj tej wersji i odkryj nowy wymiar klasycznej sałatki Caprese. Ta receptura przyniesie na twój stół prawdziwy smak Italii.

Składniki:

  • Pomidory – 3 sztuki
  • Mozzarella – 3 sztuki
  • 1/2 doniczki bazyliowej
  • Sałata ciemna karbowana – 2 listki
  • Ogórek zielony – 1/2 sztuki (średniego ogórka)
  • Pesto bazyliowe
  • Oliwa
  • Pomidorki cherry
  • 2 gałązki szczypiorku cienkiego
  • Natka pietruszki karbowana – 2 gałązki
  • Sól
  • Pieprz

Caprese z bazylią i pesto – jak zrobić?

  1. pomidory i mozzarelle kroimy w cienkie plastry i przekładamy składniki na talerzu, po czym polewamy delikatnie sosem zrobionym z wymieszanego pesto i oliwy z dodatkiem soli i pieprzu: układamy na przystawce liście bazylii, pomidorki cherry, i dekorujemy wedle uznania garnierką np. taką jaka jest na zdjęciu. Życzę smacznego.

Caprese z bazylią i pesto – dodatkowe informacje

Pamiętajmy o myciu warzyw. Jeśli opakowanie z sera będzie zbyt napęczniałe tzn. że ser może być niezdatny do spożycia. Jeśli nam zostanie jakiś kawałek sera należy go zalać w małym naczyniu mlekiem co opóżni jego psucie się.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cappuccino czekoladowe
Następny przepis: Carbonade flamande wg Buni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode