Caprese z bazylią i pesto
Sałatka Caprese z bazylią i pesto to kwintesencja włoskiej kuchni. Oferuje soczyste pomidory, delikatną mozzarellę i intensywną bazylię w harmonijnym połączeniu z aromatycznym pesto. Jest to tradycyjne danie, którego jednocześnie prostota i bogactwo smaków sprawiają, że jest idealne jako lekka przekąska, dodatek do grillowanych dań albo eleganckie danie na specjalną okazję. Ta wersja klasycznego caprese dodatkowo wzbogacona jest o nutę pesto, co nadaje mu charakterystycznego, a zarazem niepowtarzalnego smaku. Spróbuj tej wersji i odkryj nowy wymiar klasycznej sałatki Caprese. Ta receptura przyniesie na twój stół prawdziwy smak Italii.
admin
Składniki:
- Pomidory – 3 sztuki
- Mozzarella – 3 sztuki
- 1/2 doniczki bazyliowej
- Sałata ciemna karbowana – 2 listki
- Ogórek zielony – 1/2 sztuki (średniego ogórka)
- Pesto bazyliowe
- Oliwa
- Pomidorki cherry
- 2 gałązki szczypiorku cienkiego
- Natka pietruszki karbowana – 2 gałązki
- Sól
- Pieprz
Caprese z bazylią i pesto – jak zrobić?
- pomidory i mozzarelle kroimy w cienkie plastry i przekładamy składniki na talerzu, po czym polewamy delikatnie sosem zrobionym z wymieszanego pesto i oliwy z dodatkiem soli i pieprzu: układamy na przystawce liście bazylii, pomidorki cherry, i dekorujemy wedle uznania garnierką np. taką jaka jest na zdjęciu. Życzę smacznego.
Caprese z bazylią i pesto – dodatkowe informacje
Pamiętajmy o myciu warzyw. Jeśli opakowanie z sera będzie zbyt napęczniałe tzn. że ser może być niezdatny do spożycia. Jeśli nam zostanie jakiś kawałek sera należy go zalać w małym naczyniu mlekiem co opóżni jego psucie się.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cappuccino czekoladowe
Następny przepis: Carbonade flamande wg Buni