Caffe frappe
Caffe Frappe to chłodzący napój na letnie upały prosto z Grecji. Skomponowany z lodu, espresso i mleka, ten orzeźwiający koktajl kawowy jest uwielbiany przez wielu kawoszy na całym świecie. Przepis na Caffe Frappe jest prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki czemu jest to doskonały napój dla tych, którzy chcą cieszyć się uwodzicielskim smakiem espresso bez konieczności spędzania godzin przy ekspresie. Więc jeśli masz ochotę na zimny napój, który pobudza i orzeźwia, wypróbuj nasz przepis na Caffe Frappe.
admin
Składniki:
- mleko (ilość zależy od pojemności waszej szklanki, ma być prawie do pełna, ja potrzebowałam 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej liofilizowanej – z takimi granulkami – szybciej się rozpuszcza)
- bita śmietana
- szczypta kakao
- 2-3 kostki lodu
- ewentualnie cukier do smaku
Caffe frappe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Do wysokiej szklanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy i zalewamy zimnym mlekiem. Dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się kawy.
-
2.
Do napoju dodać kostki lodu, na górę nałożyć kleks bitej śmietany i posypać szczyptą kakao. Pić od razu po przyrządzeniu.
Caffe frappe – dodatkowe informacje
Użyć cukru do smaku.