Burek z serem i ziołami

Burek z serem i ziołami

Burek to jedno z najbardziej popularnych dań na Bałkanach, często serwowane na śniadanie. Ten przepis na burek z serem i ziołami kusi delikatnym, chrupiącym ciastem i bogatym, aromatycznym nadzieniem. Ser i zioła tworzą idealne połączenie, które sprawia, że burek jest nie tylko smaczny, ale i sycący. To idealna propozycja na weekendowe śniadanie, ale sprawdzi się także na kolację czy podczas spotkań ze znajomymi. Mimo, że traditionalny burek wymaga nieco wysiłku i czasu do przygotowania, ten przepis na pewno zainspiruje zarówno doświadczonych kucharzy, jak i kulinarnych nowicjuszy. Cieszmy się smakiem Bałkanów we własnej kuchni!

Składniki:

  • 2 płaty ciasta filo
  • 100 g sera feta lub bałkańskiego
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • kilka gałązek świeżej kolendry i natki pietruszki
  • kilka liści mięty

Burek z serem i ziołami – jak zrobić?

  1. Przygotować nadzienie: oba rodzaje sera rozgnieść widelcem w misce. W osobnej miseczce roztrzepać jajko. Połowę przelać do sera, a resztę odłożyć na później. Do masy serowej dodać drobno posiekane zioła i całość wymieszać. Zrobić masę do smarowania ciasta: do odłożonego jajka dodać jogurt, olej i szczyptę soli. Połączyć.
  2. Płat ciasta rozwinąć na stolnicy (drugi płat schować pod ściereczkę, żeby nie obsychał, ponieważ może się wtedy kruszyć). Pędzelkiem posmarować go masą. Wzdłuż brzegu rozłożyć połowę masy serowej i od razu zwinąć w ciasny rulon. Przeciąć na 3 części i położyć w odstępach na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
  3. Tak samo zrobić z pozostałą częścią składników.
  4. Piec w 190 stopniach przez ok 30 minut, aż wierzch się zarumieni.

Słowa kluczowe: burek ciasto, burka przepis, burek przepis

Burek z serem i ziołami – dodatkowe informacje

Burki z serem można podawać z sałatką ze świeżych warzyw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki zasmażane z cebulką
Następny przepis: Burger drobiowy z zielonym relishem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode